POREMEĆAJ KOCKANJA – ŠTA DANAS O TOME ZNAMO

Autor(i)

  • Mevludin Hasanović
  • Izet Pajević

DOI:

https://doi.org/10.26340/muallim.v19i75.1668

Ključne riječi:

kockanje, nesupstancijalne ovisnosti, bihevioralne/ponašajne ovisnosti, DSM-5, Bosnia and Herzegovina

Sažetak

UDK 28:179.8
        616.89-056.8

Adikcija ne podrazumijeva samo ovisnost o supstancama. Srž definicije ovisnosti o supstancama predstavlja gubitak kontrole. Ovisnost o kockanju spada u nesuptancijske/ nehemijske ovisnosti ili ponašajne/bihevioralne ovisnosti. Koncept bihevioralnih ovisnosti je nov i revolucionaran u psihijatriji. Ovisnost o kockanju, ranije patološko ili problematično kockanje nastaje usljed gubitka kontrole nad kockanjem. Sve je više dokaza koji sugeriraju da bihevioralne ovisnosti liče na ovisnosti o supstancama u mnogim domenima, uključujući fenomenologiju, toleranciju, komorbiditet, preklapanje genetskog doprinosa, neurobiološke mehanizme i odgovor na liječenje. Bihevioralna ovisnost je predložena kao nova klasa u DSM-5, no jedina kategorija koja je uključena je ovisnost o kockanju. Ovisnost o internetskim igrama uključena je u apendiks kao stanje koje zahtijeva daljnje proučavanje.

Različite vrste ekscesivnog ponašanja prepoznate kao one koje mogu izazvati ovisnost uključuju kockanje, korištenje kompjutera, igranje videoigara, korištenje interneta, seksualni odnos, pornografiju, hranu, vježbanje i shopping.

Posebno su podložne za ovu vrstu poremećaja dobne grupe kasnog djetinjstva i adolescencije kada se bihevioralne ovisnosti uglavnom javljaju. Prevalenca poremećaja kockanja u adolescentnom dobu je vrlo visoka, a za određene poremećaje (naročito vezane za korištenje interneta) vremenom postaje sve izraženija. U radu je dat opsežan prikaz poremećaja kockanja, od definicije, epidemiologije, pojavnih oblika, komorbiditeta, procjene, do mogućnosti liječenja i postojećih oblika tretmana.

Downloads

Objavljeno

29-09-2018

How to Cite

Hasanović, M., & Pajević, I. (2018). POREMEĆAJ KOCKANJA – ŠTA DANAS O TOME ZNAMO. Novi Muallim, 19(75), 7–18. https://doi.org/10.26340/muallim.v19i75.1668

Broj časopisa

Rubrika

TEMA BROJA

Most read articles by the same author(s)