"ŠTA SE ZBIVA U ARAPSKOM SVIJETU?"

Autor(i)

  • -izbor Redakcija

DOI:

https://doi.org/10.26340/muallim.v12i46.664

Sažetak

Forum "Šta se zbiva u arapskom svijetu", održan je u Bošnjačkom institutu 28. marta 2011. godine. Redakcija časopisa Novi Muallim zbog aktuelnosti navedene teme odlučila je da sadržaj foruma u cjelosti objavi u ovom broju. Uz forum objavljujemo i prilog člana naše redakcije, gosp. Samedina Kadića pod naslovom Biopolitički kontekst "arapskog proljeća".

Sažetak

Dešavanja u arapskom svijetu imaju ne samo globalne razmjere nego i svjetsko-povijesne učinke. U arapskim društvima je oslobođena nevjerovatna društvena energija, hrabrost i odvažnost koja je u tom svijetu iščezla još sa klasičnim dobom islama. Sa Egiptom se dogodilo unutarnje oslobođenje arapskog čovjeka, građanina, i to oslobođenje se širi arapskim svijetom istom brzinom kojom se širila nadnaravna snaga i ljepota pjesme Um Kulthum u arapskom svijetu. Arapski svijet je spreman za promjene, za uspostavljanje nekog novog sistema vlasti, neke nove demokratije, pluralizma i ljudskih sloboda, ali ne obavezno zapadnog tipa. To bi trebala biti neka vrsta "demokratije s islamskim likom", kao što se nekada govorilo za Jugoslaviju da je njen sistem bio "socijalizam s ljudskim likom". Ne može se nikako zapadna demokratija, pored svih njenih vrlina, doslovno primijeniti na društva s muslimanskom većinom. O pravno-političkom ambijentu ili pravnopolitičkim ambijentima u kojima se u različitim arapskim državama događaju ovi procesi, odnosno o institucionalnim odrednicama koje stoje u zaleđu ili koje na neki način nose ili uzrokuju procese u arapskom svijetu moguće je govoriti sa različitih aspekata. Jedno je sigurno demonstranti u arapskim zemljama nisu pokrenuti ni religijom ni ideologijom nego aspiracijom da imaju pristojnu, normalnu i demokratsku vladu.

Downloads

Objavljeno

03-08-2022

How to Cite

Redakcija, .- izbor. (2022). "ŠTA SE ZBIVA U ARAPSKOM SVIJETU?". Novi Muallim, 12(46), 6–19. https://doi.org/10.26340/muallim.v12i46.664

Broj časopisa

Rubrika

MUALLIMOV FORUM