Udruženje ilmijje podržalo cjelomjesečni program Radija BIR posvećen obilježavanju 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima

U kategoriji Aktivnosti, Aktuelnosti Objavio Urednik

Radio Islamske zajednice BIR, simbolično u četvrtak 25. juna, počeo je s emitovanjem Specijalnog programa posvećenog obilježavanju 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima.

Kroz ovaj jedinstveni programski koncept u trajanju od mjesec dana, Radio BIR će podsjetit na najveću ljudsku tragediju nakon Drugog svjetskog rata u Evropi, tematski obuhvatajući genocid nad Bošnjacima i masovne zločine u Srebrenici i Žepi, Višegradu, Foči, Bijeljini, Prijedoru i Istočnoj Hercegovini.

Ovim programom osvijetlit će se historijske činjenice, ali i višegodišnja mukotrpna borba za istinu i pravdu koju, pred domaćom i svjetskom javnosti, vode preživjeli članovi i njihove porodice.

Glavni urednik Radija BIR Ismet Bećar kazao je da Specijalni jednomjesečni program realizuje malobrojna, ali izuzetno posvećena ekipa novinara.

– Ubijani smo jer pripadamo autohtonom narodu Bosne, u ime propalog velikosrpskog programa. To smo dobro upamtili, i naša namjera nije da se s bilo kim ubjeđujemo o međunarodno verifikovanim činjenicama  genocida, čije žrtve i čiji počinitelji su poznati. Mi slušaoce podsjećamo i educiramo, snažeći svijest naše javnosti o saznanjima poslije kojih ništa više neće biti isto, kako za patriote i dobronamjerne građane ove zemlje, tako i za njene patološke mrzitelje – naveo je on.

Bećar je podsjetio da se program Radija BIR emituje i na dijelovima teritorije Bosne i Hercegovine na kojima je počinjen genocid i masovni zločini.

– Naš cjelomjesečni specijal je i naš poziv: prokažite ratne zločince i otkrijte lokacije pojedinačnih i masovnih grobnica ubijenih Bošnjaka. Nema zla koje će ostati skriveno – poručio je on.

Program sadrži svakodnevni bilten o aktivnostima Memorijalnog centra Srebrenica, rubrike posvećene svjedočanstvima preživjelih, sjećanju na imame šehide, zatim priče o uspjehu srebreničke mladosti, te reportaže iz povratničkih sredina.

Učešće u programu će uzeti uzeti brojni gosti, članovi akademske zajednice, književnici, novinari i umjetnici, preživjeli svjedoci i članovi njihovih porodica. Ovaj jedinstveni cjelomjesečni program doprinos je Radija BIR osvjetljavanju historijskih činjenica, predstavljanju istine, memorizaciji genocida i njegovanju kulture sjećanja.

Program se realizuje u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica, Institutom za Islamsku tradiciju Bošnjaka i Udruženjem Ilmijje IZ u BiH. Udruženje ilmijje će kroz ovaj serijal podsjetiti na imame šehide Srebrenice, Žepe i Prijedora.