Udruženje ilmijje

Udruženje ilmijje

Udruženje ilmijje, po slovu Ustava Islamske zajednice, djeluje kao sastavni dio Islamske zajednice u BiH. Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini osnovano je 1912. godine. Okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice te muderrise i profesore islamskih fakulteta. Udruženje broji oko 1.500 članova. Organizirano je na području cijele Bosne i Hercegovine u 70 odbora i 9 okružnih odbora. Jedan od osnovnih statutarnih zadataka Udruženja ilmijje jeste stalna briga o socijalnim i statusnim pitanjima imama, odnosno članova Udruženja ilmijje, njihovim porodicama, porodicama i djeci imama šehida i penzionisanim imamima. Zadatak Udruženja je permanentna edukacija članstva kroz edukativne, kulturne i druge sadržaje, te izdavačka djelatnost. Udruženje ilmijje izdaje Časopis za odgoj i obrazovanje Novi MUALLIM, a izdavač je i brojnih drugih izdanja i publikacija.

Kao najvažniji edukacijski oblici koje je pokrenulo Udruženje ilmijje izdvajaju se: seminari, naučni kolokviji, tribine i izdavačka djelatnost. Udruženje ilmijje organiziralo je i nekoliko naučnih kolokvija, poput: “Kakve nam hutbe trebaju”, “Obrazovni sistem u Islamskoj zajednici” te “Organizacija islamskih zajednica u regionu – normativni aspekt” i slično.

U produkciji Udruženja izašla su 3 dokumentarna filma: GLAS IMAMA, IMAMI ŠEHIDI i IMAMI LOGORAŠI. Film GLAS IMAMA posvećen je skupu krajiških imama 11. septembra 1993. u Cazinu, čime se željelo ukazati na historijsku važnost djelovanja imama na sprečavanju i zaustavljanju secesionizma i očuvanja cjelovitosti naše domovine Bosne i Hercegovine. Naslovi filmova IMAMI ŠEHIDI i IMAMI LOGORAŠI  govore sami o sebi. Nakon monografije posvećene imamima, muallimima, muallimama, učenicima medresa, nastavnicima i profesorima koji su u toku agresije na BiH poginuli kao šehidi, Udruženje ilmijje pripremilo je i dokumentarne filmove o njihovom stradanju, kao prilog našem kolektivnom pamćenju.

Tu su i naši redovni godišnji programi, poput slanja na hadž imama/članova Udruženja ilmijje, kulturno-edukativni sportski susreti te razne edukativne ekskurzije naših članova.

Od 15. marta 2023. godine na poziciju predsjednika Glavnog odbora Udruženja ilmijje izabran je glavni vojni imam u Oružanim snagama BiH Nesib ef. Hadžić.

Predsjednik Skupštine je glavni imam MIZ Bosanski Šamac i MIZ Odžak Safet ef. Karahmetović, a potpredsjednici Skupštine su glavni imam MIZ Olovo Esad ef. Pepić i glavni imam MIZ Zenica mr. Sumedin ef. Kobilica. 

Aktuelni članovi Glavnog odbora koji zajedno sa predsjednikom Udruženja predvode borbu za dobrobit svih članova su: mr. Salih ef. Grabus, hafiz Ahmedin ef. Bećirspahić, hafiz Sadik ef. Fazlagić, mr. Ismet ef. Burajić, Arif ef. Erdić, Mustafa ef. Agić, Elvir ef. Tolja, Samir ef. Camić, Bekir ef. Šabić, Sanid ef. Terzić i Mersudin ef. Memiš. Potpredsjednici Glavnog odbora su Arif ef. Erdić (Velika Kladuša) i Mustafa ef. Agić (Kakanj). 

Facebook
LinkedIn
Twitter