Predstavnici Udruženja ilmijje posjetili Žepče

Predstavnici Udruženja ilmijje posjetili Žepče

Facebook
LinkedIn
Twitter

S ciljem obilaska poplavljenih područja, kao i u znak podrške i potpore imamima na ugroženim područjima, predsjednik Udruženja Ilmijje u BiH Mensur ef. Pašalić i predsjednik Skupštine Udruženja Ilmijje u BiH Vehid ef. Arnaut, zijaretili su u ponedjeljak 02.06.2014. godine, glavnog imama MIZ Žepče Izet ef. Efendića, koga su zatekli iscrpljenog i narušenog zdravlja usljed napora u proteklim danima, poželjevši mu hairli oporavak i udijelivši skromnu pomoć imamima na prostoru MIZ Žepče.

poplave 2

Posjeta Maglaju je bila vrlo impresivna, slike koje ostavljaju bez daha, ali srdačnost domaćina je pokazala taj nesalomljivi duh vjere u Boga i rada na putu hajra. Izudin ef. Kruško je podnio kratki ekspoze o događajima u Maglaju, trenutnoj situaciji, štetama i potrebama, te ukazao na važnost dobrog organiziranja u kome je MIZ Maglaj, sa svojim imamima, pokazao izuzetnu predanost. Ujedno se razmijenilo i nekoliko riječi o međusobnoj saradnji i pomoći  Medžlisa i Udruženja Ilmijje. Ovaj sastanak su učinili prijatnijim i predsjednici  Okružnog i Općinskog odbora Udruženja Ilmijje Rahman ef. Skejić i Ramo ef. Halilović. Imamima MIZ Maglaj je također uručena simbolična pomoć Udruženja.

poplave 4

poplave 3

Putujući niz Bosnu, u Doboju je upriličen susret sa imamima MIZ Doboj, gdje je planiran obilazak šehitluka, tevhid u džamiji na Stanić Rijeci i promocija filma „Imami šehidi“. Opuštena atmosfera, uprkos velikim problemima na ovom području, bila je znak da su imami ovog Medžlisa na čelu sa Bajrom ef. Džafićem bili i ostali na visini zadatka. Njihova organiziranost je potvrđena sa bezbroj priča, kako muslimana, tako i nemuslimana.

Izuzetno druženje, visina ozbiljnosti u ispunjavanju poslova, srdačnost i otvorenost domaćina, učinile su ovu posjetu, vrijednom za pamćenje, a pozvale su i na nove susrete.

M.Č.