U prodaji dokumentarni film „Imami logoraši“

U prodaji dokumentarni film „Imami logoraši“

Facebook
LinkedIn
Twitter

Dokumentarni film Udruženja ilmijje IMAMI LOGORAŠI od ovog ramazana je i u prodaji. Ovo je treći dokumentarni film u produkciji Udruženja u serijalu koji je posvećen značaju i ulozi imama u toku agresije na BiH 1992. – 1995. godine, nakon filmova IMAMI ŠEHIDI i GLAS IMAMA, o glasu krajiških imama protiv tzv. autonomije i politike kvislinga Fikreta Abdića. Autori ovog kao i prethodnih filmova su Nedim Hrbat i Muhamed Halilović.

U 90 minuta filmskog materijala autori su predočili stradanje imama u preko 650 logora i drugih mjesta zatočenja, u kazamatima svih agresora na našu zemlju. U prvom redu tu su srpski logori, a među njima su i neki koje je osnovala bivša JNA još i prije agresije na BiH. Istu strategiju je preuzeo HVO, kao i tzv. autonomaši na čelu s Fikretom Abdićem. Logori za Bošnjake bili su i u susjednim zemljama. Sve to na evropskom tlu na kraju XX stoljeća.

Patnje, načine mučenja i ponižavanja teško je nabrojati – od sistemskog izgladnjivanja, iživljavanja i premlaćivanja, čak i kod doktora, pa do paljenja vatre na grudima. „Bilo im je dostupno 24 sata da rade šta hoće, ne birajući ni vrijeme, ni način, ni sredstva…“  Bila su to mjesta gdje „ljudski život ništa ne znači“.  Ali tu su i izuzetni primjeri pouzdanja u Boga, duhovne snage i dostojanstva. Jedan imam govori o solidarnosti svih imama iz logora u kom su bili sa novopridošlim imamom, za koga se očekivalo da će podleći nakon teškog premlaćivanja. Uz Božiju i njihovu pomoć to se nije dogodilo. „Vjera u Boga te održava u tim i takvim trenucima…“  „ Može tijelo i satrti i polomiti, i pokršiti sve, ali ne može ono što je najbitnije u čovjeku – duh, iman u Allaha dž.š., uz nadu da će se sve to prevazići“, samo su neke od poruka imama koji su stradali u logorima za Bošnjake. Na pitanje svog mučitelja „'oće li opet biti ‘odža?“ jedan imam je odgovorio: „Ako preživim, bit ću opet hodža i ponosim se tim pozivom…“ Ukratko – ovo je film koji vrijedi pogledati.

Do sada su ukupno registrovana 124 imama koji su prošli agresorske logore, a među onim koji su govorili za ovaj dokumentarni film je i sadašnji reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji je također bio zatočenik u logoru.

Film je podržalo Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata na čelu ministrom Salkom Bukvarevićem. U narednom periodu Udruženje ilmijje planira promocije po domovini i dijaspori.

A. Zimić