IMAM ZA IMAMA: JASIN PRED DUŠE UBIJENIH IMAMA MEDŽLISA PRIJEDOR

IMAM ZA IMAMA: JASIN PRED DUŠE UBIJENIH IMAMA MEDŽLISA PRIJEDOR

Facebook
LinkedIn
Twitter

U organizaciji Osnovnog odbora ilmijje Prijedor, u Čaršijskoj džamiji u Prijedoru, imami Medžlisa IZ Prijedor su u ponedjeljak 18.05.2020. godine proučili suru jasin pred dušu ubijenih kolega imama: rahmetli Sulejman-ef. Dizdarevića, rahmetli Rasim-ef. Ćemana i rahmetli Hasan-ef. Bešlije koji su u agresiji ubijeni od strane tadašnje srpske vojske. Također su se sjetili rahmetli Hasan-ef. Škapura, kojem se 25. maja navršava 45. godišnjica od preseljenja na ahiret.

Nakon toga upriličen je iftar u organizaciji Ilmijje za imame medžlisa Prijedor. Na učenju sure jasin i iftaru bili su prisutni glavni Imam medžlisa Prijedor Husein-ef. Velić kao i predsjednik medžlisa Prijedor gospodin Ajdin Varmaz.

Ubijeni imami Prijedora:

1. Rasim-ef. Ćeman, koji je honorarno radio kao imam u džematu Zecovi kod Prijedora, bio je zatočen u zloglasnim logorima Keraterm i Omarska. Ubijen je rafalima iz vatrenog oružja.

2. Sulejman-ef. Dizdarević, kojeg su zajedno sa 19 njegovih džematlija u julu 1992. godine srpski zločinci silom doveli u harem džamije u Čarakovu kod Prijedora, postrojili ih uz zid i strijeljali. Potom su na njih bacili džamijske ćilime i zapalili njihova tijela i džamiju.

3. Bešlija-ef. Hasan, imam u Ljubiji kod Prijedora, poznati učač Kur’ana, otac dvoje malodobne djece. Naoružani Srbi su ga privodili u kasarnu JNA u Prijedoru u više navrata, počevši od 5. juna 1992., da bi 25. juna bio trajno i nepovratno odveden u konclogor “Omarska” kod Prijedora gdje je brzo likvidiran sa mnogim drugim Bošnjacima.

Biografija Hasan-ef. Škapura:

Hasan Škapur rođen je 09. septembra 1913. godine u naselju Škapurevića brdo, Tešanj. Osnovnu školu završio je u Tešnju 1927. godine, te u periodu od 1927. do 1935. godine školuje se u Gazi Husrev-begovoj medresi, nakon koje upisuje Višu islamsku šeriatsko-teološku školu. Po završetku studija postavljen je na mjesto suplenta Državne realne gimnazije u Bihaću gdje je radio do 1942. godine. Do 1947. godine radi u Banjaluci u Državnoj realnoj gimnaziji, honorarno u Trgovačkoj akademiji, te je usputno obavljao dužnosti stalnog vaiza u Ferhad-pašinoj džamiji. U Prijedoru je Škapur od 1947. do 1954. predavao opću historiju, srpskohrvatski i ruski jezik u gimnaziji, a nakon 1954. obavlja dužnosti kustosa novoosnovanog Zavičajnog muzeja u Prijedoru (kasnije Muzej Kozare). Radom u toj ustanovi počeo se baviti historijom Bosne i Hercegovine, naročito Krajine. Hasan-ef. je za Prijedor kao i Islamsku zajednicu jako važna ličnost, jer je u prostorijama Čaršijske džamije u Prijedoru srijedom za članove tadašnje Ilmijje prevodio Buharijinu zbirku hadisa. Umro je u Prijedoru 25. maja 1975. godine te je ukopan na mezarju Pećani u Prijedoru.

Predsjednik Osnovnog odbora Ilmijje Prijedor

Omer-ef. Redžić