PROGLAS EL-HIDAJE IZ 1942. GODINE: SVETA DUŽNOST MUSLIMANA JE DA NE BUDE ZLOČINAC

PROGLAS EL-HIDAJE IZ 1942. GODINE: SVETA DUŽNOST MUSLIMANA JE DA NE BUDE ZLOČINAC

Facebook
LinkedIn
Twitter

– Treba svakog muslimana poučiti da je njegova sveta dužnost da ne bude zločinac, nego da bude junak, koji želi svoga neprijatelja, koji mu ugrožava život, odbiti i sebe sačuvati – poziv je koji je organizacija El – Hidaje 11.2.1942. godine uputila, kako se navodi, “svim jedinicima i prijateljima” ove organizacije.

U proglasu, ili kako je tada navedeno, raspisu, izdata je instrukcija da se “Onoga ko mu ništa ne čini ne smije bezpravno napadati” i da “Pljačka ne smije biti običaj niti jednog muslimana. ‘Oteto-prokleto’- to svaka vjera tvrdi”.

Dokument kojeg je objavio Historijski arhiv Sarajevo potpisuju predsjednik Mehmed ef. Handžić i sekretar El-Hidaje Mehmed Mujezinović.

Djela, pravilno tumačenje islama i doprinos muslimanskih intelektualaca očuvanju islamskog identiteta Bošnjaka treba isticati uvijek, a posebno danas, kada se istaknuti alimi porede sa dokazanim ratnim zločincima.

U proglasu, El-Hidaje poziva da muslimani  “u razgovorima budu oprezni i da se ne bave kojekakvim svjetskim politiziranjem od kojeg može biti samo nama šteta, a ni u kom slučaju korist”.

– Nužno je upozoriti muslimanski svijet, da se kani kojekakvih veselja, pjevanja, zabava i slično, jer nije ni malo čovječno ni vjerski da se takvo nešto kod muslimana javno nalazi kada hiljade muslimanskog življa bi gajri hak na najgroznije načine stradaju – navodi su u ovom dokumentu, koji svjedoči o svjesnosti tadašnje uleme o teškom stanju u kojem su se nalazili.

Također, poruke koje su tada upućivali i danas su aktualne:

“U opreznost spada da se ništa ne preduzima na svoju ruku dok se ne posavjetuje sa pametnijim muslimanom. Nakon posavjetovanja, treba donijeti zajedničko mišljenje, koji treba svaki slijediti, pa makar se u duši i ne slagao s njime, jer je jedinstvo i sloga preča od raznih nadmudrivanja u kojima svak želi da iznese što misli te da ga opravdava i za njega se zalaže”.

(Preporod.info)