ODRŽANA SJEDNICA OKRUŽNOG ODBORA UDRUŽENJA ILMIJJE SARAJEVO

ODRŽANA SJEDNICA OKRUŽNOG ODBORA UDRUŽENJA ILMIJJE SARAJEVO

Facebook
LinkedIn
Twitter

U utorak 01. juna 2021. godine u Sarajevu je održana redovna sjednica Okružnog odbora Udruženja ilmijje Sarajevo kojom je predsjedavao predsjednik Okružnog odbora Sarajevo Elvedin ef. Klisura.

Sjednici su prisustvovali predsjednici Odbora Udruženja ilmijje na nivou Sarajevskog muftijstva: Haris ef. Herceglija (Visoko), Mustafa ef. Agić (Kakanj), Namir ef. Memedagić (Breza), Muhidin ef. Musa (Kiseljak), Elmedin ef. Telalović (Gračanica kod Visokog), Almir ef. Mešić (Vareš) i Amir ef. Muminović (Olovo).

Na sjednici su predsjednici Odbora podnijeli izvještaje za prethodni period a razgovaralo se o aktivnostima u budućem radu, pitanju članarine i razno. Sjednici je prisustvovao i predsjednik Udruženja ilmijje IZ u BiH Nesib ef. Hadžić koji se zahvalio predsjednicima odbora na svemu učinjenom u proteklom periodu, predstavivši im trenutne aktivnosti i aktuelnosti u radu Udruženja ilmijje.

Predsjednik Hadžić je prisutnima predstavio „Bosanski mevlud“ autora Džemaludina Latića, jednog od najznačajnijih savremenih bosanskohercegovačkih pjesnika, koji se objavljuje  šezdeset godina nakon mevluda rahm. Rešada Kadića. Napisan u duhu mevludske tradicije na bosanskom i turskom jeziku i na temelju najvažnijih vjerskih naučnih izvora, izučen i izrecitiran od strane tridesetak najboljih muslimanskih umjetnika sa Balkana te dizajniran u osmanskoj kaligrafskoj tradiciji, kao jedan svestrani projekat bosanskohercegovačkih, balkanskih i evropskih muslimana u 21.stoljeću koji – u vrijeme pomahnitale i pandemijske islamofobije na Zapadu – donosi autentičnu umjetničku sliku „poslanika za sva vremena“, Muhammeda, s.a.v.s., njegovih ashaba i tabi'ina, ukratko – islamske Poruke s kojom je Muhammed,a.s., poslan na ovaj svijet, poruke istinske slobode, mira i najugodnijeg razgovora čovjeka sa Bogom, dž.š., sa samim sobom i sa drugim čovjekom.