OO ILMIJJE MOSTAR OSUDIO NAPAD NA HAFIZA JUSUF-EF. BEĆOJU, IMAMA KARAĐOZ-BEGOVE DŽAMIJE U MOSTARU

OO ILMIJJE MOSTAR OSUDIO NAPAD NA HAFIZA JUSUF-EF. BEĆOJU, IMAMA KARAĐOZ-BEGOVE DŽAMIJE U MOSTARU

Facebook
LinkedIn
Twitter

Okružni odbor (OO) Ilmijje Mostar najoštrije je osudio napad na imama Karađoz-begove džamije hafiza Jusuf-ef. Bećoju, i to na njegovom radnom mjestu, ocijenivši kako je nedopustivo posezati za bilo kakvim vidom sile i nasilja nad bilo kim i bilo gdje, a posebno u džamiji i nad osobom koja predvodi vjernike u zajedničkom namazu.

– Krajnje je vrijeme da se ovakvoj vrsti ponašanja stane ukraj i da odgovorni budu adekvatno sankcionisani. Pozivamo nadležne ustanove i institucije da učine sve kako bi se svačije pravo, a posebno pravo imama, zaštitilo te kako bi se omogućilo da naše džamije i služe svojoj primarnoj svrsi, a ona je da budu mjesta pobožnosti, znanja, mira, tolerancije i lijepog ponašanja – kaže se u saopćenju OO Udruženja ilmije Mostar.

Pozvali su i džematlije da osude i da nipošto ne pristaju uz bilo kakav vid devijantnog i bahatog ponašanja bilo gdje, a posebno u našim džamijama.

– Podsjećamo i na riječi Uzvišenog Allaha koje nam najbolje oslikavaju sliku džamije i onih koji u džamije dolaze: Allahove džamije grade i održavaju oni koji u Allaha i u Onaj svijet vjeruju i koji namaz obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje; oni su, nadati se, na Pravom putu.“ (Et-Tevbe, 18.) – dodaju u saopćenju.

Povodom napada na hafiza Jusuf-ef. Bećoju, danas je predsjednik OO Udruženja ilmijje Mostar Nihad-ef. Ahmetović posjeto hafiza Bećoju, te klanjao džuma-namaz u Karađoz-begovoj džamiji.

Ranije je i delegacija Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar posjetila hafiza Jusuf-ef. Bećoju.