UDRUŽENJE ILMIJJE DOBITNIK POSEBNOG PRIZNANJA ZA ZNAČAJAN DOPRINOS POVODOM OBILJEŽAVANJA 50 GODINA IIN PREPOROD

UDRUŽENJE ILMIJJE DOBITNIK POSEBNOG PRIZNANJA ZA ZNAČAJAN DOPRINOS POVODOM OBILJEŽAVANJA 50 GODINA IIN PREPOROD

Facebook
LinkedIn
Twitter

Svečanom akademijom, koja je održana u četvrtak 9. septembra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, obilježena je 50. godišnjica kontinuiranog izlaženja Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod.

Odlukom Organizacionog odbora Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za obilježavanje 50. godišnjice, ovom prilikom su dodijeljena i javna priznanja. Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je uručio Zlatnu plaketu prethodnom reisu-l-ulemi Mustafa-ef. Ceriću, prof. dr. Hilmi Neimarliji, bivšem glavnom i odgovornom uredniku Azizu Kadribegoviću, prof. dr. Enesu Kariću i dugogodišnjem novinaru Preporoda Bajri Pervi.

Udruženju Illmije i Muftijstvu bihaćkom su dodijeljena Posebna priznanja za značajan doprinos. Predsjedniku Udruženja ilmijje Nesib ef. Hadžiću priznanje je uručio predsjednik Sabora IZ u BiH g. Safet Softić.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je u svom obraćanju naglasio da je Preporod donosio nove reformističke ideje, promovirao islam, afirmirao obrazovanje, savremeno interpretiranje kur'anskih i hadiskih sadržaja i moralno ponašanje.

– Zahvaljujući tome, uz, naravno, i druge faktore – mi u Bosni i Hercegovini, odnosno na prostoru cijele bivše Jugoslavije, danas imamo progresivnu islamsku misao, koja islam predstavlja i argumentirano interpretira kao vjeru civilizacije i kulture visokih moralnih vrijednosti i duboke humanosti. Možda neću pogriješiti ako kažem da je naša islamska misao – svakako i zato što smo na prvoj liniji suočavanja sa savremenim izazovima – najkonstruktivnija i najracionalnija u čitavom islamskom svijetu – rekao je reisu-l-ulema.

Dodao je da nastupi učenjaka na konferencijama širom svijeta, na naučnim skupovima, okruglim stolovima, to zorno pokazuju.

– Preporodova zasluga u tome je, nesumnjivo, velika – poručio je on.

Glavna urednica Preporoda Senada Tahirović je u svom obraćanju kazala kako pola stoljeća Preporod bilježi puls živog nepokorenog srca naroda, Islamske zajednice, te da je Preporod vjerna “knjiga pamćenja” uspona, stradanja, zatišja i bura, ali i svjedok ustrajnosti i uspjeha.

– Mi promoviramo načela koja zahtijevaju borbu za pozitivnu promjenu. Mi smo naučili da se za dobro i promociju dobra, kao načela naše vjere – mora boriti. Naš današnji program jeste podsjećanje, ali je prije svega, naglašavam – priča o budućnosti.  Mi nastavljamo propitivati, analizirati, kritikovati, prepoznavati pozitivne i negativne tendencije u našem društvu ali i u svijetu, boriti se protiv buke koja zaglušuje i dezorijentira, objavljivati pouzdane informacije ne utrkujući se za senzacionalnim naslovima, niti profitom – tako nastavljamo ispunjavati svoju svrhu i misiju – poručila je Tahirović.

Priznanja za urednike Preporoda su dodijeljena dr. Jusufu Ramiću, dr. Orhanu Bajraktareviću, dr. Ekremu Tucakoviću, mr. Mehi Šljivi i Senadi Tahirović.

Dobitnici Plakete za značajan doprinos su Salih Smajlović, Ahmed Mehmedović, Muharem Omerdić, dr. Enes Ljevaković i dr. Selman Selhanović, dok su Priznanja za istaknute ličnosti dodijeljena Aidi Krzić, Mustafi Spahiću i Muhamedu Veliću. Ova priznanja će naknadno biti uručena Hadžemu Hajdareviću i dr. Fikretu Karčiću.

Dobitnici Zahvalnice za poslovne partnere su BH Telecom, BBI banka, MI Ovako i BH pošta.

Prvi broj Preporoda, koji je izašao kao glasilo Udruženja illmije, štampan je 15. septembra 1970. godine, i to na 12 novinskih strana, u crno-bijelom otisku, s dvobojnom varijantom na naslovnoj i zadnjoj stranici. Odštampan je u deset hiljada primjeraka, a tiraž je prevezen taksijem do redakcije, gdje je raspoređivan, adresiran i slat na adrese tadašnjih odbora Islamske zajednice.

Nakon svečane akademije upriličena je i izložba “Enciklopedija našeg identiteta”, koju su pripremili članovi Redakcije Preporoda Elvedin Subašić i Safer Muminović.