MIZ TUZLA: UPRILIČENA SVEČANOST POVODOM DANA UDRUŽENJA ILMIJJE

MIZ TUZLA: UPRILIČENA SVEČANOST POVODOM DANA UDRUŽENJA ILMIJJE

Facebook
LinkedIn
Twitter

U subotu 25. septembra 2021. godine Medžlis Islamske zajednice Tuzla upriličio je svečanost povodom Dana ilmijje.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik IO Medžlisa Tuzla prof. dr. Amir Karić, glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik Osnovnog odbora ilmijje Tuzla Sadif-ef. Mahmutović, tuzlanski imami i uposlenici.

Tokom svečanosti uručena su priznanja za 20 i 10 godina službe imamima i uposlenicima Medžlisa Tuzla. Priznanje za 20 godina službe dobio je Sadif-ef. Mahmutović. Ovogodišnji dobitnici priznanja za 10 godina službe su: dr. hfz. Saudin-ef. Gobeljić, Nihad-ef. Ibrišević, Esmir-ef. Hasanović, Mersad Pašić i Ermin Talić.

U okviru programa obilježavanja Dan ilmijje ranije je održana Skuština Udruženja na kojoj su tretirana pitanja iz domena rada i djelovanja istog. Program obilježavanja će biti nastavljen i u narednim danima prigodnim aktivnostima.

Dan Udruženja ilmijje, strukovnog udruženja koje okuplja imame, hatibe, muallime i druge članove udruženja obilježava se 28. septembra. Na ovaj dan je 1912. godine održana Konstituirajuća Skupština Udruženja ilmijje. Cilj osnivanja bio je okupiti u jedno udruženje svu ulemu i doprinijeti jačanju i razvijanju vjerskoga života, pomaganju potrebnih, izdavanju knjiga i časopisa i dr. Prvi predsjednik Glavnog odbora Udruženja ilmijje bio je Mehmed Džemaludin-ef. Čaušević koji će kasnije postati reisu-l-ulema Islamske zajednice. Dan udruženja ilmijje obilježava se različitim sadržajima prigodnim za tu priliku.

(www.medzlistuzla.ba)