IMAMI MEDŽLISA IZ MAGLAJ I MEDŽLISA IZ KOZARAC ZAJEDNIČKIM DRUŽENJEM OBILJEŽILI 109. GODIŠNJICU UDRUŽENJA ILMIJJE

IMAMI MEDŽLISA IZ MAGLAJ I MEDŽLISA IZ KOZARAC ZAJEDNIČKIM DRUŽENJEM OBILJEŽILI 109. GODIŠNJICU UDRUŽENJA ILMIJJE

Facebook
LinkedIn
Twitter

U utorak 28. septembra 2021. godine, imami Medžlisa IZ Kozarac posjetili su imame Medžlisa IZ Maglaj te su zajednički obilježili Dan Udruženja ilmijje i 109. godišnjicu.  

Saradnja, međusobno uvažavanje i posjećivanje imama ova dva medžlisa nije nikakva novina – ono traje dugi niz godina. Nakon zajedničke jutarnje kahve, održana je Svečana sjednica na kojoj su se imamima obratili predsjednici Odbora Udruženja Ilmijje Maglaj i Kozarac, Enver-ef. Vardo i Ajdin-ef. Hrnić, te glavni imami ova dva medžlisa, mr. Nevres ef. Hodžić i hafiz mr. Amir-ef. Mahić.

Bila je ovo prilika i da se imamima Medžlisa IZ Maglaj, Ahmet-ef. Meškiću (džemat Domislica) i Salih-ef. Subašiću (džemat Bijela Ploča) dodijele dekreti o postavljenju. Na kraju Svečane sjednice glavni imami su razmijenili i prigodne poklone – slike Maglaja i Kozarca koje će krasiti prostorije ova dva medžlisa.

Po završetku sjednice, imami su posjetili vakufski objekat Delibegov han, a onda i Jusuf-pašinu džamiju (Kuršumliju). Domaćin džamije hafiz Hidajet-ef. Talić upoznao je goste o historijatu i značaju Kuršumlije, ali i o aktivnostima koje se u njoj obavljaju. Sljedeća aktivnost kojoj su pristupili imami bila je odigravanje prijateljske utakmice na Sportino placu. Utakmica je bila korektna i “teška”, a domaćini su za “mrvicu” bili bolji.

Po okončanju ovih aktivnosti, imami su druženje nastavili u Planinarskom domu na Ošvama.

Nakon cjelodnevnog druženja, utisci svih imama su bili pozitivni. Imami-gosti iz Kozarca su pozvali današnje domaćine, imame iz Maglaja, da 110. godišnjicu Udruženja Ilmijje obilježe ponovo zajednički – u Medžlisu IZ Kozarac. Poziv je srdačno prihvaćen.

(medzlismaglaj.ba)