47. GODIŠNJICA OD PRESELJENJA NA AHIRET HASAN EF. ŠKAPURA

47. GODIŠNJICA OD PRESELJENJA NA AHIRET HASAN EF. ŠKAPURA

Facebook
LinkedIn
Twitter

Hasan-ef. Škapur preselio je na ahiret na današnji dan, prije 47. godina. U povodu godišnjice, danas je na mezaru rahmetli Hasan-ef. Škapura predsjednik Okružnog odbora ilmijje Muftijstva bihaćkog Omer-ef. Redžić proučio Jasin te dovu pred njegovu dušu.

Hasan-ef. Škapur je jedan od najeminentnijih građana Prijedora, pored kulturnog angažmana u Prijedoru dao je nemjerljiv doprinos hadiskoj nauci kada je za članove Ilmijje u Prijedoru prevodio Buharijinu zbirku hadisa u prostorijama Čaršijske džamije u Prijedoru.

Hasan-ef. Škapur rođen je 9. septembra 1913. godine u naselju Škapurevića brdo, u Tešnju. U periodu od 1927. do 1935. godine školuje se u Gazi Husrev-begovoj medresi, nakon koje upisuje Višu islamsku šerijatsko-teološku školu. Po završetku studija postavljen je na mjesto suplenta Državne realne gimnazije u Bihaću, gdje je radio do 1942. godine.

Do 1947. godine radi u Banjaluci u Državnoj realnoj gimnaziji, honorarno u Trgovačkoj akademiji, te je obavljao dužnosti stalnog vaiza u Ferhat-pašinoj džamiji. U Prijedoru je Škapur od 1947. do 1954. predavao opću historiju, srpskohrvatski i ruski jezik u gimnaziji, a nakon 1954. dužnosti kustosa novoosnovanog Zavičajnog muzeja u Prijedoru.

Radom u toj ustanovi počeo se baviti historijom Bosne i Hercegovine, naročito Krajine.Preselio je u Prijedoru 25. maja 1975. godine gdje je i sahranjen na mezarju Pećani.

(Preporod.info)