ABDULGAFAR-EF. VELIĆ: IMAMI ZASLUŽUJU POŠTOVANJE I ZAHVALU NAŠEG NARODA (VIDEO)

ABDULGAFAR-EF. VELIĆ: IMAMI ZASLUŽUJU POŠTOVANJE I ZAHVALU NAŠEG NARODA (VIDEO)

Facebook
LinkedIn
Twitter

U okolnostima nakon agresije i genocida je teško biti imam, stati ispredi ljudi, stoga svi naši imami zaslužuju veliko poštovanje, pažnju i zahvalu našeg naroda – naglasio je danas glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić, na predavanju koje je održao u okviru 22. kulturno-edukativnih i sportskih susreta članova Udruženja ilmijje i uposlenika Islamske zajednice (IZ).

Glavni imam sarajevskog medžlisa je, obraćajući se prisutnim u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, ukazao na ulogu imama.

– Naši imami su stvarni predvodnici naših džemata, oni se brinu o svakom našem džematliji, o džematu. Podizali su džamije, infrastrukturu Islamske zajednice, naše obrazovne centre. Imami su pčele radilice u okviru Islamske zajednice, i poštovanje prema njima trebamo i unaprjeđivati – kazao je Velić.

On je susrete članova Udruženja ilmijje i uposlenika Islamske zajednice ocijenio veoma značajnim.

– Medžlis Sarajevo je sretan zbog prilike da se danas susretnemo s imamima. Ovo je važna prilika da se vidimo, razgovaramo o brojnim, aktuelnim temama, o izazovima i problemima s kojima se susrećemo, a kako bi bili jedni s drugima i kako bi bili podrška jedni drugima. Na ovaj način mi pokazujemo sliku stabilne i jedinstvene Islamske zajednice – istaknuo je Velić.

Kulturno-edukativni i sportski susreti se održavaju u Sarajevu od 27. juna, a domaćini su Glavni odbor (GO) Udruženja ilmijje, Muftijstvo sarajevsko i Medžlis Sarajevo.

– Susreti teku lijepo. Sve aktivnosti koje su bile predviđene planom smo i realizirali. Udruženje ilmijje je pozvalo imame, da pokažemo zajedništvo Islamske zajednice, zajedno sa domovinskim zemljama i dijasporom. Kroz naša druženja i razgovore, dolazimo i do novih ideja. Zbog svega toga su nam ovi susreti važni – izjavio je Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje.

U četvrtak, 30. juna, predviđeno je zatvaranje 22. kulturno-edukativnih i sportskih susreta.