NA GODIŠNJICU UDRUŽENJA ILMIJJE BIH PROUČENA DOVA ZA BIHAĆKE IMAME ŠEHIDE

NA GODIŠNJICU UDRUŽENJA ILMIJJE BIH PROUČENA DOVA ZA BIHAĆKE IMAME ŠEHIDE

Facebook
LinkedIn
Twitter

U sklopu obilježavanja 110. godišnjice od osnivanja Udruženja ilmijje Bosne i Hercegovine, imami Medžlisa IZ Bihać su imamima šehidima i onima koji su preselili na ahiret u proteklom periodu proučili hatmu, a u Ićhisar džamiji u Bihaću proučili dovu na proučenu hatmu i prigodnim programom se prisjetili dvojice imama šehida iz ovog medžlisa, Smail-ef. Džafice i Hasan-ef. Jusića, koji su tačno prije trideset godina dali svoje živote za slobodu naše domovine Bosne i Hercegovine.

U ovodnoj besjedi predsjednik Udruženja ilmijje Bihać Izet-ef. Šahinović je istakao veliki doprinos imama tokom odbrane od agresije, zahvalio se porodicama imama šehida na stalnoj vezi koju održavaju sa Islamskom zajednicom i poručio da imami moraju uvijek biti avangarda koja će predvoditi naš narod i ukazivati im na istinske vrijednosti.

– Pored obilježavanja 110. godišnjice Ilmije, moje kolege su proučili hatmu pred duše svih šehida i umrlih imama, te smo ove godine poseban fokus obilježavanja svavili na našu dvojicu kolega koji su uklesani u povijest ove zemlje kao ljudi koji nisu kalkulisali, niti razmišljali o posljedicama kada je egzistencija i opstanak našeg naroda doveden u pitanje i branili naše vrijednosti i svetinje: svetinje porodice, topraka i doma, naše vjere i naše domovine. Oni su istinski primjeri i podsjetnici svima nama da postoje vrijednosti koje se trajno moraju braniti, pa nekada i vlastitim životima. Našim šehidima molim za nagradu kod Gospodara, a svim svojim kolegama čestitam Dan udruženja Ilmije i želim nam da kada se god nađemo na nekoj raskrsnici, biramo put dobra, istine i pravde bez obzira na posljedice – istakao je efendija Šahinović.

Prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić. On je govorio  o razmjerima žrtve koju su imami dali u odbrani Bosne i Hercegovine. Naveo je nekoliko primjera gdje su imami zvjerski ubijani u protekloj agresiji na našu zemlju, te sa posebnim poštovanjem govorio o dvojici bihaćkih imama šehida, kojih su se sjetili na ovaj dan i zahvalio njihovim porodicama na dolasku i dostojanstvenom nošenju sa izazovima života u proteklom periodu.

– 97 službenika Islamske zajednice je ubijeno u periodu agresije na našu zemlju, od 1992.  do 1995. godine. Prema tadašnjim statističkim podacima, manje od hiljadu službenika Islamske zajednice je bilo u aktivnom radnom odnosu, dolazimo do zaključka da je 10% naših kolega ubijeno u agresiji na našu domovinu. Ovaj podatak nam govori da su oni koji su kidisali na državu Bosnu i Hercegovinu posebno targetirali i metu postavljali na vjerske službenike, infrastrukturu Islamske zajednice i druge vrijednosti. Islamska zajednica je pokrenula projekat „Tezkiretname“, kojom želi da od zaborava sačuva istaknute ličnosti od značaja za Islamsku zajednicu, pa smo i mi, povodeći se odredbama Tezkrietname, upriličili ovu dovu i sjećanje na naše drage kolege šehide Smail-ef. Džaficu i Hasan-ef. Jusića. Imami našeg medžlisa se redovno podsjećaju na lik i djelo ovih časnih ljudi. Drago mi je da je jedan dio njihovih porodica danas s nama, a drugi dio, tj. njihovi sinovi su u Austriji i Njemačkoj. Žao mi je što se djeca i porodice šehida od uže i šire zajednice nisu adekvatno tretirali i što su bili primorani da napuste našu zemlju za koju su život ostavili njihovi roditelji – poručio je glavni imam Ćehić.

Imami džemata Čekrlije i Orašac Haris-ef. Dedić i Midhad-ef. Hrnjica su pročitali referate o ovoj dvojici imama koji su upravo svoj radni vrijek proveli u ovim džematima, a kasnije sa svojim džematlijama, rame uz rame, branili čast i dostojanstvo svoga naroda.

S obzirom da zbog poslovnih obaveza u Njemačkoj nije mogao biti na ovoj dovi, sina šehida Smail-ef. Džafice, Sabaheta smo kontaktirali i zamolili da nam prenese svoja sjećanja na svoga rahmetli oca i na odrastanje bez važnog životnog oslonca.

– Kada me pitaju koliko se sjećam oca, moram reći da su u pitanju samo fragmenti koji su ostali urezani iz nekog ranog djetinjstva. Imao sam sedam godina kada sam posljednji put vidio svoga oca. Gledao sam u njegova leđa dok je bio na mostu koji je tada razdvojio mnoge sinove od njihovih očeva. Odrastanje nije bilo jednostavno, pogotovo zbog činjenice da je u fazi odrastanja uticaj roditelja istog spola na dijete značajniji. Ima tu mnogo negativnih posljedica s kojima se, nažalost, djeca šehida i onih koji ostaju bez jednog ili oba roditelja sama suočavaju. Upravo zbog toga se želim zahvaliti Islamskoj zajednici koja je i u ovoj fazi bila podrška meni i mojoj porodici i nikada nas nisu ostavljali same. Evo već trideset godina dokazuju da ne zaboravljaju i ovim putem im se najtoplije zahvaljujem što svake godine prouče hatmu i sjete se i mog rahmetli babe. Ja od svoga babe nikada nisam čuo riječi poput „Volim te“, „Ponosan sam na tebe“ , „Ti si moj heroj“. Volio sam da sam to slušao kada mi je bilo najteže, pa se nadam da će oni koji danas imaju tu mogućnost svojoj djeci redovno govoriti i sa njima dijeliti plemenite emocije. Gospodar me je počastio sa tri sina na koje mogu prenijeti sve ono što sam žudio da čujem u njihovim godinama, a na svog babu i sve šehide sam beskrajno ponosan – izjavio je za Media centar Islamske zajednice Sabahet Džafica zahvaljujući se Media centru na odličnim sadržajima i kvalitetnim programima.

Dovu na proučenu hatmu je proučio mr. Suad-ef. Mahmutović, profesor u Cazinskoj medresi i imam Gradske džamije u Bihaću.

(Preporod.info)