NA GODIŠNJICU UDRUŽENJA ILMIJJE BIH PROUČENA DOVA ZA BIHAĆKE IMAME ŠEHIDE

NA GODIŠNJICU UDRUŽENJA ILMIJJE BIH PROUČENA DOVA ZA BIHAĆKE IMAME ŠEHIDE

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter

U sklopu obilježavanja 110. godišnjice od osnivanja Udruženja ilmijje Bosne i Hercegovine, imami Medžlisa IZ Bihać su imamima šehidima i onima koji su preselili na ahiret u proteklom periodu proučili hatmu, a u Ićhisar džamiji u Bihaću proučili dovu na proučenu hatmu i prigodnim programom se prisjetili dvojice imama šehida iz ovog medžlisa, Smail-ef. Džafice i Hasan-ef. Jusića, koji su tačno prije trideset godina dali svoje živote za slobodu naše domovine Bosne i Hercegovine.

U ovodnoj besjedi predsjednik Udruženja ilmijje Bihać Izet-ef. Šahinović je istakao veliki doprinos imama tokom odbrane od agresije, zahvalio se porodicama imama šehida na stalnoj vezi koju održavaju sa Islamskom zajednicom i poručio da imami moraju uvijek biti avangarda koja će predvoditi naš narod i ukazivati im na istinske vrijednosti.

– Pored obilježavanja 110. godišnjice Ilmije, moje kolege su proučili hatmu pred duše svih šehida i umrlih imama, te smo ove godine poseban fokus obilježavanja svavili na našu dvojicu kolega koji su uklesani u povijest ove zemlje kao ljudi koji nisu kalkulisali, niti razmišljali o posljedicama kada je egzistencija i opstanak našeg naroda doveden u pitanje i branili naše vrijednosti i svetinje: svetinje porodice, topraka i doma, naše vjere i naše domovine. Oni su istinski primjeri i podsjetnici svima nama da postoje vrijednosti koje se trajno moraju braniti, pa nekada i vlastitim životima. Našim šehidima molim za nagradu kod Gospodara, a svim svojim kolegama čestitam Dan udruženja Ilmije i želim nam da kada se god nađemo na nekoj raskrsnici, biramo put dobra, istine i pravde bez obzira na posljedice – istakao je efendija Šahinović.

Prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić. On je govorio  o razmjerima žrtve koju su imami dali u odbrani Bosne i Hercegovine. Naveo je nekoliko primjera gdje su imami zvjerski ubijani u protekloj agresiji na našu zemlju, te sa posebnim poštovanjem govorio o dvojici bihaćkih imama šehida, kojih su se sjetili na ovaj dan i zahvalio njihovim porodicama na dolasku i dostojanstvenom nošenju sa izazovima života u proteklom periodu.

– 97 službenika Islamske zajednice je ubijeno u periodu agresije na našu zemlju, od 1992.  do 1995. godine. Prema tadašnjim statističkim podacima, manje od hiljadu službenika Islamske zajednice je bilo u aktivnom radnom odnosu, dolazimo do zaključka da je 10% naših kolega ubijeno u agresiji na našu domovinu. Ovaj podatak nam govori da su oni koji su kidisali na državu Bosnu i Hercegovinu posebno targetirali i metu postavljali na vjerske službenike, infrastrukturu Islamske zajednice i druge vrijednosti. Islamska zajednica je pokrenula projekat „Tezkiretname“, kojom želi da od zaborava sačuva istaknute ličnosti od značaja za Islamsku zajednicu, pa smo i mi, povodeći se odredbama Tezkrietname, upriličili ovu dovu i sjećanje na naše drage kolege šehide Smail-ef. Džaficu i Hasan-ef. Jusića. Imami našeg medžlisa se redovno podsjećaju na lik i djelo ovih časnih ljudi. Drago mi je da je jedan dio njihovih porodica danas s nama, a drugi dio, tj. njihovi sinovi su u Austriji i Njemačkoj. Žao mi je što se djeca i porodice šehida od uže i šire zajednice nisu adekvatno tretirali i što su bili primorani da napuste našu zemlju za koju su život ostavili njihovi roditelji – poručio je glavni imam Ćehić.

Imami džemata Čekrlije i Orašac Haris-ef. Dedić i Midhad-ef. Hrnjica su pročitali referate o ovoj dvojici imama koji su upravo svoj radni vrijek proveli u ovim džematima, a kasnije sa svojim džematlijama, rame uz rame, branili čast i dostojanstvo svoga naroda.

S obzirom da zbog poslovnih obaveza u Njemačkoj nije mogao biti na ovoj dovi, sina šehida Smail-ef. Džafice, Sabaheta smo kontaktirali i zamolili da nam prenese svoja sjećanja na svoga rahmetli oca i na odrastanje bez važnog životnog oslonca.

– Kada me pitaju koliko se sjećam oca, moram reći da su u pitanju samo fragmenti koji su ostali urezani iz nekog ranog djetinjstva. Imao sam sedam godina kada sam posljednji put vidio svoga oca. Gledao sam u njegova leđa dok je bio na mostu koji je tada razdvojio mnoge sinove od njihovih očeva. Odrastanje nije bilo jednostavno, pogotovo zbog činjenice da je u fazi odrastanja uticaj roditelja istog spola na dijete značajniji. Ima tu mnogo negativnih posljedica s kojima se, nažalost, djeca šehida i onih koji ostaju bez jednog ili oba roditelja sama suočavaju. Upravo zbog toga se želim zahvaliti Islamskoj zajednici koja je i u ovoj fazi bila podrška meni i mojoj porodici i nikada nas nisu ostavljali same. Evo već trideset godina dokazuju da ne zaboravljaju i ovim putem im se najtoplije zahvaljujem što svake godine prouče hatmu i sjete se i mog rahmetli babe. Ja od svoga babe nikada nisam čuo riječi poput „Volim te“, „Ponosan sam na tebe“ , „Ti si moj heroj“. Volio sam da sam to slušao kada mi je bilo najteže, pa se nadam da će oni koji danas imaju tu mogućnost svojoj djeci redovno govoriti i sa njima dijeliti plemenite emocije. Gospodar me je počastio sa tri sina na koje mogu prenijeti sve ono što sam žudio da čujem u njihovim godinama, a na svog babu i sve šehide sam beskrajno ponosan – izjavio je za Media centar Islamske zajednice Sabahet Džafica zahvaljujući se Media centru na odličnim sadržajima i kvalitetnim programima.

Dovu na proučenu hatmu je proučio mr. Suad-ef. Mahmutović, profesor u Cazinskoj medresi i imam Gradske džamije u Bihaću.

(Preporod.info)