110 GODIŠNJICA: AKTIVNOSTI OKRUŽNOG ODBORA UDRUŽENJA ILMIJJE TRAVNIK I ODBORA UDRUŽENJA ILMIJJE NOVI TRAVNIK

110 GODIŠNJICA: AKTIVNOSTI OKRUŽNOG ODBORA UDRUŽENJA ILMIJJE TRAVNIK I ODBORA UDRUŽENJA ILMIJJE NOVI TRAVNIK

Facebook
LinkedIn
Twitter

U povodu obilježavanja 110. godišnjice Udruženja ilmijje, članovi Odbora Udruženja ilmijje Novi Travnik posjetili su mezar rahmetli Adem-ef. Skopljaka u Devetaku, općina Lukavac. Rahmetli Adem-ef. Skopljak je rođen u Orašcu, (MIZ Novi Travnik), a kao imam, hatib i muallim radio je u Devetaku (MIZ Puračić/Lukavac) od 1972.- 2009. godine.

U srijedu, 12.10.2022. godine sekretar Odbora Udruženja ilmijje Novi Travnik, Mirza-ef. Buljubašić zajedno sa kolegom Aziz-ef. Skopljakom, posjetili su mezar rahmetli hadži Adem-ef. Skopljaka, gdje su zajedno sa mjesnim imamom poslije podne-namaza proučili Jasin i dovu pred njegovu dušu. Delegacija je tom prilikom posjetila i njegovu hanumu u porodičnoj kući u Devetaku.

Krajem mjeseca septembra (23.09.2022.) u ime Glavnog odbora Udruženja ilmijje IZ u BiH,  član Glavnog odbora i predsjednik Okružnog odbora Udruženja ilmijje Travnik Elvir-ef. Tolja, zajedno sa sekretarom Odbora Udruženja ilmijje Novi Travnik Mirzom-ef. Buljubašićem, v.d. predsjednikom Odbora Udruženja ilmijje Travnik Ibrahim-ef. Karićem i imamom u penziji Sidik-ef. Husićem, zijaretili su Esad-ef. Fušku, imama, hatiba i muallima u džematu Dub (MIZ Travnik). Ova posjeta je inicirana od Glavnog odbora, a povodom odlaska na liječenje u Tursku, sina od Esad-ef. Fuške.

Delegacija je tom prilikom u ime Glavnog odbora Udruženja ilmijje poželila sretan i hairli odlazak na liječenje Dževadu Fuški, koji bi prema procjenama ljekara trebao izvršiti transplantaciju koštane srži, uručivši mu simboličnu pomoć ispred Glavnog odbora i Okružnog odbora Udruženja ilmijje IZ u Bosni i Hercegovini.  

Posjeta džematu Dub je iskorištena i za obilazak imama u penziji Sidik-ef. Husića, penzionisanog imama džemata Trenica, (MIZ Novi Travnik) koji svoje penzionerske dane provodi u svome rodnom mjestu Dub, kod Travnika.