NIHAD-EF. AHMETOVIĆU URUČENA ZAHVALNICA ZA 60 DARIVANJA KRVI

NIHAD-EF. AHMETOVIĆU URUČENA ZAHVALNICA ZA 60 DARIVANJA KRVI

Facebook
LinkedIn
Twitter

U Prozoru je jučer organizovano dobrovoljno darivanje krvi, a tom prilikom je uručena zahvalnica za 60. darivanje krvi Nihad-ef. Ahmetoviću drugom imamu Čaršijske džamije u Prozoru.

Efendija Ahmetović obnaša i dužnost predsjednika Okružnog odbora Udruženja ilmijje Mostar, a u izjavi za Preporod.info je istakao da je prvi put darivao krv 2002. godine kao maturant medrese.

– Nakon prvog darivanja sam napravio pauzu od nekoliko godina, nakon čega sam počeo davati krv redovno svaka tri mjeseca. Krv sam davao ondje gdje sam se u tom momentu nalazio; Mostar, Prozor, Livno, Tuzla, Zenica, Gračanica, Banjaluka. Moj osnovni motiv je kur'anski ajet: “Onaj ko uradi koliko trun dobra, vidjet ce ga”. Istovremeno, znajući da darujem tekućinu koju ništa ne može zamjeniti, onda se osjećam još sretnijim jer sam pomogao drugome – kaže Ahmetović.

Ovaj efendija je prošle godine prebolio emboliju pluća, nakon čega je informisan da više neće smjeti darovati krv.

– Kada mi je doktorica saopštila da više ne smijem darovati krv, osjećao sam toliku tugu i bol da je ona to primijetila i rekla: “Onaj ko da kap krvi i spasi život nekome, kao da je spasio život cijeloga svijeta, a ti si dao blizu 25 litara krvi.” Na trenutak sam osjetio radost i pomislio: “Gospodaru moj, ukabuli mi bar kap, ja sam zadovoljan” – prisjeća se efendija Ahmetović.

Kako ističe, zahvalnicu doživljava kao posebnu simboliku i prepoznavanje, zbog kojega je zahvalan.

– Ova zahvalnica je za mene, na neki način, trag da sam radio shodno kur’anskom imperativu “Trun dobra”, ali i tačka koja kaže da ne mogu više donirati krv. Hvala Allahu na svemu. Hvala i Općinskoj organizaciji Crvenog križa Prozor -Rama koja je prepoznala moju humanost – poručuje efendija Ahmetović.