ČLANOVI ODBORA ILMIJJE NOVI TRAVNIK U POSJETI BANJALUČKOM MUFTIJI I NOVOTRAVNIČKIM IMAMIMA U REPUBLICI SRPSKOJ

ČLANOVI ODBORA ILMIJJE NOVI TRAVNIK U POSJETI BANJALUČKOM MUFTIJI I NOVOTRAVNIČKIM IMAMIMA U REPUBLICI SRPSKOJ

Facebook
LinkedIn
Twitter

Povodom 111. godišnjice Udruženja ilmijje IZ u Bosni i Hercegovini, članovi Odbora Udruženja ilmijje Novi Travnik, predvođeni glavnim imamom MIZ Novi Travnik Salih-ef. Zukićem i predsjednikom Okružnog odbora Elvir ef. Toljom posjetili su Muftijstvo banjalučko.

Tom prilikom susreli su se sa banjalučkim muftijom mr. Nusret-ef. Abdibegovićem, koji ih je informirao o dosadašnjim provedenim brojnim aktivnostima na području muftiluka banjalučkog.

Nakon razgovora i druženja sa muftijom u novoj zgradi Muftijstva, gosti iz Novog Travnika iskoristili su priliku da obiđu biblioteku “Muftija Mehmed-ef. Zahirović” i Medresu “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić”, te su obavili podne-nama u Ferhat-pašinoj dzamiji.

Domaćini njihove posjete bili su imami koji rade duži niz godina na ovom području, a koji su rođeni u Novom Travniku. Prva destinacija bila je MIZ Banja Luka, gdje ih je srdačno dočekao i dobrodošlicu poželio novotravničanin, Sanid-ef. Terzić, imam u Čelincu i sekretar Medžlisa.

Nakon Banja Luke imami Odbora ilmijje Novi Travnik posjetili su Kotor Varoš, džemat Hanifiće, gdje su im domaćini bili imam džemata Nijaz-ef. Duzan, Emir-ef. Bilić, imam u Vrbanjcima te i Admir-ef. Džaja, imam u Konjuhovcima kod Prnjavora. Također, imami su posjetili i Osnovnu školu “1.mart” u Hanifićima, koja radi po bosanskom nastavnom planu i programu. Posjeta je izvršena i kod Emir-ef. Brkića, imama u Vitovlju.

Ove posjete su predstavljale dobru priliku da se razmjenu viđenja i iskustva između imama, a gosti iz Novog Travnika su izrazili zadovljstvo viđenim i doživljenim.