ČLANOVI ODBORA UDRUŽENJA ILMIJJE PRIJEDOR POSJETILI MEZAR RAHMETLI HASAN EF. ŠKAPURA NA 110. GODINU NJEGOVOG ROĐENJA

ČLANOVI ODBORA UDRUŽENJA ILMIJJE PRIJEDOR POSJETILI MEZAR RAHMETLI HASAN EF. ŠKAPURA NA 110. GODINU NJEGOVOG ROĐENJA

Facebook
LinkedIn
Twitter

U petak 29. septembra 2023. godine, na 110. godinu od njegovog rođenja, Odbor Udruženja ilmijje Prijedor, proučio je Jasin-i-šerif pred dušu alima rahmetli Hasan ef. Škapura, a povodom dana Udruženja Ilmijje 28. septembra.

U znak sjećanja, na mezarju Pećani, na mezaru rahmetli Hasana ef. Škapura, članovi Odbora Prijedor proučili su Jasin i dovu pred njegovu plemenitu dušu. Jasin su učili Omer ef. Redžić, predsjednik Odbora ilmijje Prijedor, imam Zagradske džamije Saudin ef. Hlivnjak, Asmir ef. Bajrektarević, imam džemata Bišćani, te Irfan ef. Aldžić, imam džemata Gornja Puharska.

Hasan ef. Škapur zasigurno spada u eminentna imena grada Prijedora koja su pored kulturnog angažmana u Prijedoru, dali nemjerljiv doprinos hadiskoj nauci. pogotovo kada je za članove Ilmijje u Prijedoru prevodio Buharijinu zbirku hadisa u prostorijama Čaršijske džamije u Prijedoru.

Iz biografije Hasan Škapura

Hasan Škapur rođen je 09. septembra 1913. godine u naselju Škapurevića brdo, Tešanj. Osnovnu školu završio je u Tešnju 1927. godine, te u periodu od 1927. do 1935. godine školuje se u Gazi Husrev-begovoj medresi, nakon koje upisuje Višu islamsku šeriatsko-teološku školu. Po završetku studija postavljen je na mjesto suplenta Državne realne gimnazije u Bihaću gdje je radio do 1942. godine. Do 1947. godine radi u Banjaluci u Državnoj realnoj gimnaziji, honorarno u Trgovačkoj akademiji, te je usputno obavljao dužnosti stalnog vaiza u Ferhad-pašinoj džamiji. U Prijedoru je Škapur od 1947. do 1954. predavao opću historiju, srpskohrvatski i ruski jezik u gimnaziji, a nakon 1954. Obavlja dužnosti kustosa novoosnovanog Zavičajnog muzeja u Prijedoru (kasnije Muzej Kozare). Radom u toj ustanovi počeo se baviti historijom Bosne i Hercegovine, naročito Krajine. Umro je u Prijedoru 25. maja 1975. godine.