ODBOR UDRUŽENJA ILMIJJE ZENICA: SVEČANA AKADEMIJA U POVODU OBILJEŽAVANJA 111. GODIŠNJICE

ODBOR UDRUŽENJA ILMIJJE ZENICA: SVEČANA AKADEMIJA U POVODU OBILJEŽAVANJA 111. GODIŠNJICE

Facebook
LinkedIn
Twitter

Odbor Udruženja Ilmijje Zenica i Medžlis Islamske zajednice Zenica su u Bijeloj džamiji u Novom Radakovu, 27. septembra, upriličili svečanu akademiju u povodu obilježavanja Dana Udruženja Ilmijje – 111. godišnjica od osnivanja. Akademiji su prisustvovali članovi Udruženja, imami, muallime i uposlenici Medžlisa.

Prigodnim obraćanjima, čestitkama i selamima, obratili su se predsjednik Odbora Udruženja Ilmijje Zenica Halim ef. Čolaković i glavni imama MIZ Zenica mr. Jakub ef. Salkica. Istakli su veliku važnost Udruženja Ilmijje kroz historiju te njegovu historijsku ulogu u rješavanju statusnih pitanja imama i vjerskih službenika.

Tokom svečane akademije, imamima, muallimima, muallimama i uposlenicima Medžlisa su uručene prigodne hedije za misijski rad i radni staž proveden u Islamskoj zajednici, a glavni imam mr. Jakub ef. Salkica je u ime Medžlisa imamima i muallimama, te uposlenicima Medžlisa uručio posebno priznanje – Zahvalnost za imamske, muallimske i hatibske aktivnosti za misijski rad na razvoju i napretku džemata, za trud i zalaganje u odgoju i obrazovanju djece,poučavanju mladih i odraslih džematlija, za rad na jačanju i razvoju Islamske zajednice.

Dobitnici priznanja, posebno imami koji su stekli uslove za penziju, su prisutnima prenijeli svoja iskustva imamskog, muallimskog i hatibskog rada posebno u ranijim vremenima kada je imamski posao bio veoma otežan, ali su podijelili i lijepe utiske sa svečane akademije.

Podjećamo da se ove godine obilježava 111. godina od osnivanja Udruženja Ilmijje u BiH a koje okuplja imame, muallime, muderrise, profesore medresa i fakulteta i drugih uposlenika Islamske zajednice, i jedno je od najstarijih udruženja u Bosni i Hercegovini.