GODIŠNJICA UDRUŽENJA ILMIJJE U TEŠNJU: TRIBINA „SJEĆANJE NA ŽIVOT I DJELO ABDULAH EF. HADŽIĆA“

GODIŠNJICA UDRUŽENJA ILMIJJE U TEŠNJU: TRIBINA „SJEĆANJE NA ŽIVOT I DJELO ABDULAH EF. HADŽIĆA“

Facebook
LinkedIn
Twitter

U okviru obilježavanja 111. godišnjice Udruženja ilmijje IZ u BiH,  Medžlis Islamske zajednice Tešanj i Odbor Udruženja ilmije Tešanj organizirali su tribinu “Sjećanje na život i djelo Abdulah ef. Hadžića”.

Tribina je održana u utorak, 3. oktobra 2023. u atriju Medžlisa Islamske zajednice Tešanj poslije proučene hatma dove i akšam-namaza u Čarši-džamiji u Tešnju, a proučili su je tešanjski imami pred duše imama, hatiba i muallima koji su preselili na ahiret. 

Na tribini su govorili glavni imam MIZ Tešanj mr. Fuad-ef. Omerbašić, sin rahmetli Abdulah-ef. prof. Muharem-ef. Hadžić, njegova supruga Alma Hadžić te predsjednik Udruženja ilmijje IZ u BiH Nesib-ef. Hadžić. Domaćin i moderator bio je hfz. mr. Almir ef. Salkanović, predsjednik Odbora Udruženja ilmijje Tešanj i predsjednik Okružnog odbora Udruženja ilmijje Zenica.

Hfz. mr. Salkanović je na početku tribine kratko podsjetio na historijat Udruženja ilmije IZ u BiH i Odbora Tešanj, navodeći da je Udruženje Ilmije u BiH osnovano 1912. godine, a Odbor u Tešnju 1950. godine, u čemu je učestvovao i Abdulah ef. Hadžić.

Glavni imam mr. Fuad-ef. Omerbašić je upoznao brojne prisutne sa profesionalnom i privatnom biografijom, te kretanjem u bogatoj imamsko-hatibsko-maullimskoj karijeri Abdulah-ef. Hadžića. 

Prof. Muharem-ef. Hadžić je vrlo emotivno govorio o svom rahmetli ocu prezentirajući bogatu dokumentaciju koja je ostala iza njega. O Abdulah-efendiji i njegovim osobinama nadahnuto je govorila i supruga Muharem-efendije, Alma Hadžić.

Porodica Abdulah-efendije se potrudila da se ovom prilikom prikaže i dio dokumentarnog filma o njegovom životu i djelu, koji su pripremile i montirale njegove unuke.    

Predsjednik Ilmije IZ u BiH Nesib-ef. Hadžić je pohvalio rad Odbora Udruženja ilmijje Tešanj, istakavši da se na ovom području u kontinuitetu realizuju raznovrsne aktivnosti.

– Kao i prethodnih godina, ovdje smo da obnovimo uspomene na neke imame o kojima nije bilo prilike da se prethodno govori, a koji su zaista pravi bardovi imamske misije. Drago mi je da Medžlis Tešanj ima kontinuitet i kvalitet kada je riječ o organizaciji ovakvih događaja. U isto vrijeme želim pohvaliti kolege imame na terenu, te čestitati i drugim odborima Udruženja ilmijje, jer su u svojim sredinama realizovali brojne aktivnosti povodom obilježavanja godišnjice Udruženja – rekao je Hadžić.  

Abdulah-efendija, sin Mustafe i Hatidže rođen je 18. januara 1932. godine. U maju 1949. godine završava Behram-begovu medresu u Tuzli. Polovinom 1950. godine zasniva prvi radni odnos u džematu Novi Šeher, Medžlis IZ Maglaj, gdje ostaje do polovine 1951. godine, nakon čega radi kao imam u džematu Ljetinić, Medžlis IZ Tešanj do 20. septembra 1952. godine, kada dobiva poziv u vojsku JNA.

Po povratku iz vojske 20. januara 1955. godine Abdulah-efendija stupa na dužnost imama u džematu Novo Selo gdje ostaje do penzije odnosno do septembra 1997.godine.

U svome radu posebno se isticao u muallimskom radu te angažovanju u osnivanju i radu Ilmijje Tešanj.

O njegovoj ljubavi prema imamskom pozivu govori i činjenica da se nakon penzionisanja stavio na raspolaganje Medžlisu IZ Tešanj, koji ga honorarno angažuje u više navrata i više džemata.

Abdulah-efendija je bio oženjen sa rahmetli Čamdžić Nusretom iz Ljetinića. Iza njih su ostali sinovi Muharem-ef., Enes, Mustafa-ef. i Ibrahim-ef., te kćeri Senija, Behija, Remzija, Fatima i Almina.

Funkciju predsjednika Udruženja ilmijje Tešanj obavljao je od 1974 do 1980. godine

Ovo je peta u nizu tribina koju  Medžlis IZ Tešanj i Odbor Udruženja ilmijje Tešanj  organizuju sa ciljem očuvanja od zaborava istaknutih ličnosti i generacije imama, hatiba i muallima iz ranijeg perioda koji su dali nemjerljiv doprinos očuvanju islama u na ovim prostorima.