MIZ DOBOJ: DAN MEDŽLISA I TEZKIRETNAMA – OBILJEŽAVANJE 30 GODINA OD ŠEHIDSKE SMRTI ALMIR EF. MEŠIĆA

MIZ DOBOJ: DAN MEDŽLISA I TEZKIRETNAMA – OBILJEŽAVANJE 30 GODINA OD ŠEHIDSKE SMRTI ALMIR EF. MEŠIĆA

Facebook
LinkedIn
Twitter

U nedjelju 08.10.2023. godine, u džamiji Trnjak – Donja džamija upriličeno je obilježavanje  Dana Medžlisa IZ Doboj, koji se veže za 08.10.1936. godinu kada se džematski medžlis Doboj izdvaja iz sastava Sresko vakufsko-mearifskog povjerenstva Tešanj i formira se kao samostalno Sresko vakufsko-mearifsko povjerenstvo u Doboju .

Ovogodišnje obilježavanje Dana Medžlisa imalo je još jedan dodatni značaj zbog Tezkiretname – obilježavanje 30 godina od šehidske smrti imama Almir ef. Mešića, čime ova generacija muslimana Bošnjaka čuva dini islam na ovim našim prostorima.

U sklopu obilježavanja Dana Medžlisa dodijeljuje se i posebno priznanje pod nazivom “Almir ef. Mešić”, a koje se dodijeljuje istaknutim pojedincima, institucijama i organizacijama za doprinos u širenju misije islama, promociji islamskih vrijednosti i znanja kao i za razvoj i unaprijeđenje rada Medžlisa IZ Doboj.

Pored glavnog imama Ibrahim ef. Halilovića i predsjednika Medžlisa Jasmina Hadžikadunića, ovoj manifestaciji prisustvovali su muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, vojni muftija Hadis ef. Pašalić, predsjednik Udruženja ilmijje IZ u BiH i glavni imam Oružanih snaga BiH Nesib ef. Hadžić, te brigadni imam u kasarni “Vojvoda Putnik” u Doboju Nedžad ef. Halilović.

Program je moderirao imam Trnjak džamije mr. Adil ef. Rudanović. MIZ Doboj je jedini medžlis koji kontinuirano na svečan način obilježava svoj dan, i time osnažuje opstanak islama u srcu i u Bosni i Hercegovini.

Ovogodišnje priznanje “Almir ef. Mešić”, dodijeljeno je Muhamedu Džebiću iz džemata Habibovići za njegov predan rad i nesebičan angažman u džematskom odboru, kao član, blagajnik i predsjednik/mutevelija.

Muhamed Džebić, rođen je 09.09.1939.godine. Završio je Srednju upravnu i Željezničko komercijalnu školu, a penzionisan je 1995. godine. Do agresije radio je u Željeznicama BiH, a tokom agresije bio angažovan u Merhametu Doboj Istok. Poslije agresije radio je kao sekretar MZ Klokotnica, te kao saradnik u MIZ Doboj.

Povodom obilježavanja dana Medžlisa IZ Doboj, Izvršni odbor je usvojio zaključak da se u sklopu ove svečane manifestacije dodijele jubilarne nagrade i priznanja za imame koji su 20 i više godina proveli u imamskoj službi.

S tim u vezi, piznanja i nagrade dodijeljeni su:

– Ibrahim ef. Haliloviću, glavni imam MIZ Doboj

– Sakib ef. Đonlagiću, džemat Klokotnica Polje

– Haris ef. Bečiću, džemat Grapska

– Hamza ef. Ridžiću, džemat Orasje Čaire

– Senahid ef Hodžić, džemat Stanić Rijeka

– Senad ef. Šiljiću, džemat Hadžići

– Armin ef. Hopiću, džemat Mravići

– Husein ef. Ćehiću, džemat Sjenina

Također, ovom prilikom glavni imam Ibrahim ef. Halilović uručio je priznanje Armin ef. Hopiću imamu, hatibu i muallimu džemata Mravići i predsjedniku Odbora Udruženja ilmijje Doboj za najuspješnijeg muallima u protekloj mektebskoj 2022/2023. godini.