OKRUŽNI ODBOR UDRUŽENJA ILMIJJE TRAVNIK UPRILIČIO DRUŽENJE IMAMA PENZIONERA

OKRUŽNI ODBOR UDRUŽENJA ILMIJJE TRAVNIK UPRILIČIO DRUŽENJE IMAMA PENZIONERA

Facebook
LinkedIn
Twitter

Ljepota i bogatstvo naše lijepe vjere islama jeste što svakom segmentu života posvećuje posebnu pažnju i važnost. Shodno tome, u utorak 17. oktobra 2023. godine, u organizaciji Okružnog odbora Udruženja ilmijje Travnik organizovano je druženje imama penzionera sa područja Travničkog muftijstva u motelu na Rostovu a povodom obilježavanja 111. godišnjice Udruženja ilmijje.

Inspiracija organizatoru je bila hadis Muhammeda, a.s., koji je rekao: “Ako mladić, poštuje starije zbog njegovih godina, Allah će poslati nekoga da poštuje njega kad dođe u stare dane.”

U svojstvu domaćina prisutne je dočekao i obratio se Elvir-ef. Tolja, predsjednik OO Udruženja ilmijje Travnik, poželivši im dobrodošlicu i ugodan boravak. Druženju se pridružio i muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, koji je također prisutne poselamio ukazavši na značaj njihovog rada i djelovanja. Muftija je prisutnim poželio dug život i uputio dovu Allahu da im ukabuli rad i trud u zajednici.

-Ova okupljanja imaju za cilj da naši imami koji su sada u penziji ne budu zaboravljeni i da se ne osjećaju otuđeno. Žrtvu naših imama, starijih kolega ne smijemo prepustiti zaboravu, jer su u najtežim vremenima brižno i dostojanstveno čuvali i njegovali islam na ovim prostorima i nisu dali da se žiška islama ugasi – poruka je koja je upućena sa ovog okupljanja.

Prisutni imami penzioneri nisu krili svoje zadovoljstvo i radost povodom ovog druženja, sradačno se zahvalivši organizatoru uz molbu da se ova praksa i u budućnosti nastavi. Druženju na Rostovu je prisustvovalo šesnaest penzionisanih imama.