POSJETA ČLANOVA ODBORA UDRUŽENJA ILMIJJE GORNJI VAKUF ODBORIMA PRIJEDOR, KOZARAC I BANJA LUKA

POSJETA ČLANOVA ODBORA UDRUŽENJA ILMIJJE GORNJI VAKUF ODBORIMA PRIJEDOR, KOZARAC I BANJA LUKA

Facebook
LinkedIn
Twitter

Dana 28.02.2024. godine realizovana je posjeta članova  Odbora Udruženja ilmijje Gornji Vakuf odborima u Prijedoru, Kozarcu i Banja Luci. Cilj posjete je bio upoznavanje, kao i podrška imamima naših povratničkih džemata.

Nakon kratke pauze u herojskom i prelijepom Sanskom Mostu, gdje je bio lijep doček i ugodan razgovor, put je nastavljen ka Prijedoru. Dolaskom u Prijedor, nakon obavljenog podne namaza gostima iz Gornjeg Vakufa su se obratili imam čaršijskog džemata i predsjednik Odbora Udruženja ilmijje Prijedor Omer ef. Redžić, koji je prije par mjeseci bio žrtva napada od strane nesavjesnog pojedinca srpske nacionalnosti. Gostima se u prostorijama Medžlisa obratio i glavni imam MIZ Prijedor Benjamin ef. Hodžić, nakon čega je upriličeno druženje sa imamima Odbora/MIZ Prijedor.

Nakon Prijedora imami Odbora/MIZ Gornji Vakuf posjetili su Odbor/MIZ Kozarac, gdje ih je u svojstvu domaćina dočekao glavni imam hfz. mr. Amir ef. Mahić zajedno sa svojim kolektivom. U prostorijama medžlisa hfz. Mahić je poželio toplu dobrodošlicu i iskazao zadovoljstvo na realizaciji ove posjete. Imami Odbora/MIZ Gornji Vakuf su izrazili riječi podrške hfz. Mahiću koji vodi pravnu bitku sa MUP-om RS i sistemom istoimenog bh. entiteta. Nakon ugodnog druženja imami oba odbora/medžlisa su zajednički posjetili i proučili fatihu na Šehidskom spomen obilježju u Kamičanima.

Zadnja lokacije na ovom prelijepom putovanju je bila Banja Luka. Nakon klanjanja ikindije namaza u džamiji Ferhadija, posjeta i druženje je nastavljeno u prostorijama medrese “Ibrahim ef. Maglajlić” sa domaćinom prof. Blitović ef. Admirom.

Bijela ahmedija je uvijek bila simbol duhovne čistote, slobode i tolerancije, te jasan orijentir u vremenu i prostoru. Ovaj narod se uzdizao tintom učenjaka i krvlju šehida, o čemu svjedoče spomen-obilježja žrtvama genocida u Prijedoru, Kozarcu i brojnim drugim mjestima širom Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Odbora Udruženja ilmijje Gornji Vakuf

Saudin ef. Lužić