OKRUŽNI ODBOR UDRUŽENJA ILMIJJE MOSTAR OSUDIO NAPAD NA GLAVNOG STOLAČKOG IMAMA

OKRUŽNI ODBOR UDRUŽENJA ILMIJJE MOSTAR OSUDIO NAPAD NA GLAVNOG STOLAČKOG IMAMA

Facebook
LinkedIn
Twitter

Okružni odbor Udruženja ilmijje Mostar najoštrije je osudio zastrašivanje glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) u Stocu Mersad-ef. Šabanovića, koji je prije dvije noći bio meta vandala i huligana u ovom hercegovačkom gradu.

– Jedno od osnovnih i temeljnih ljudskih prava je pravo na slobodu kretanja i obavljanja svoje misije. Polazeći od informacije da je glavni stolački imam Mersed-ef. Šabanović doživio značajne neugodnosti i bio metom vandala i huligana, a sve to u mjesecu ramazanu, najoštrije osuđujemo zastrašivanje našeg imama i kolege, te vandalsko uzurpiranje njegovog prava na slobodu – kaže se u saopćenju koje potpisuje predsjednik Okružnog odbora Nihad-ef. Ahmetović.

Dodaje se kako je efendija Šabanović čestit čovjek i vrijedan imam koji ničim nije zaslužio da doživi bilo kakvu neugodnost.

– Čvrsto stojimo iza njega i apelujemo na nadležne da čim prije identificiraju i adekvatno sankcionišu vinovnike ovog nemilog slučaja – poručili su iz Ilmijjinog Okružnog odbora Mostar.

Navode, isto tako, da je Ilmijja, uz sve Bošnjake povratnike Stoca, posebno vrijednu omladinu ovog grada.

– Osuđujemo svaki vid nasilja i tražimo da nasilnici budu pronađu i kažnjeni, kako se slične pojave ne bi dešavale i ubuduće – kaže se u saopćenju.