DAN DŽAMIJA U IKC SISAK: PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM „IMAMI ŠEHIDI“

DAN DŽAMIJA U IKC SISAK: PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM „IMAMI ŠEHIDI“

Facebook
LinkedIn
Twitter

Povodom 07. maja – Dana džamija, u kongresnoj dvorani Islamskog kulturnog centra u Sisku, održana je projekcija dokumentarnog filma „Imami šehidi“ autora Nedima Hrbata i Muhameda Halilovića, a u izdanju Udruženja ilmijje IZ u BIH.

Na početku predstavljanja ovog značajnog datuma u kalendaru Islamske zajednice, glavni imam MIZ Sisak Alem-ef. Crnkić prezentirao je simboliku utemeljenja Dana džamija kao bolan i tužan podsjetnik na rušenje jedne od najljepših džamija, Ferhadija džamije u Banja Luci ali i podijelio radost zbog  događaja u Banja Luci, tj. svečanog otvorenja Arnaudija džamije, kao posljednje u nizu od 16 obnovljenih banjalučkih džamija.

Navodeći statističke podatke o broju porušenih i oštećenih džamija u BIH, Alem-ef. je podijelio zadovoljstvo da se po prvi put obilježi Dan džamija u Islamskom kulturnom centru na način da se održi projekcija dokumentarnog filma „Imami šehidi“ koji na najvjerodostojniji način posvjedočuje bjelinu, svjetlinu i dignitet bijele ahmedije koja je bila i ostala uz svoj narod i džemat i u onim najtežim i najdramatičnijm trenucima što svjedoči 97 poginulih i ubijenih imama tokom Odbrambeno-oslobodilačkog rata u BIH ’92-95. godine.

Prisutne džematlije su sa pozornošću pogledale ovaj film, a nakon njega proučena je Fatiha za sve imame-šehide.