U CAZINU ODRŽANI SPORTSKI SUSRETI IMAMA OO UDRUŽENJA ILMIJJE BIHAĆ

U CAZINU ODRŽANI SPORTSKI SUSRETI IMAMA OO UDRUŽENJA ILMIJJE BIHAĆ

Facebook
LinkedIn
Twitter

U prostoru sportske dvorane medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu su upriličeni sportski susreti članova Udruženja ilmijje na nivou Okružnog odbora Bihać. Ove susrete je otvorio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, a pored muftije Kudića prisutnim takmičarima su se obratili predsjednik Okružnog odbora Udruženja ilmijje Bihać Selmir-ef. Hurić, direktor medrese u Cazinu prof. Zuhdija Handanović i savjetnik gradonačelnika Cazina g. Jusuf Bajrektarević. Uvodno ašere je proučio hafiz Talha-ef. Tričić, a programom je moderirao sekretar Okružnog odbora Emsad-ef. Sadiković.

– Čestitam Udruženju ilmijje što brine o statusu imama i drugih njenih članova. Drago mi je što Udruženje ilmijje organizira i ove sportske susrete gdje se naši imami druže i upražnjavaju fizičke aktivnosti i sportske igre. Kroz sport i rekreaciju osnažujemo naše tijelo i te aktivnosti nam pomažu da njegujemo i naše zdravlje i fizičku sposobnost. Muhammed, a.s., nam je poručio i rekao: „Snažan vjernik je bolji i Allahu draži od slabog vjernika, iako ima dobra u obojici.“ Sportski susreti Udruženja ilmijje BiH je tradicija i veoma draga aktivnost imamima koji se bave sportom, pa nam je drago da možemo podržati i ovu aktivnost u kojima se naši imami lijepo osjećaju – poručio je u svom obraćanju muftija Kudić.

Predsjednik Okružnog odbora Udruženja ilmijje Bihać Selmir-ef. Hurić se zahvalio muftiji Kudiću, direktoru mederese, predstavnicima grada Cazina i svim učesnicima što su svi zajedno doprinijeli da se ovaj događaj organizira i poručio da će Udruženje ilmijje i dalje biti na usluzi svojih članova. Muftijstvo bihaćko će i na susretima na nivou Bosne i Hercegovine imati respekabilne predstavnike i predsjednik Hurić očekuje dobre rezultate.

Direktor medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu prof. Zuhdija Handanović je iskazao dobrodošlicu svim učesnicima na sportskim susretima u medresi, te je konstatovao da je saradnja medrese i Ilmijje na najvišem nivou i da su veliki broj imama svršenici upravo ove medrese i da imami po raznim osnovama redovno dolaze u medresu i da profesori i učenici medresa često borave na terenu u našim džematima, također, u različitim prilikama.

Takmičarski dio je bio u tri kategorije: Futsal, stolni tenis i šah i postignuti su sljedeći rezultati: Najbolja ekipa u futsalu je bila ekipa iz Sanskog Mosta, na drugom mjestu je bila ekipa Bosanske Krupe, dok su treće mjesto osvojili članovi Ilmijje iz Velike Kladuše. Kada je u pitanju stolni tenis, najbolji je bio hafiz Abdullah Tričić iz Bihaća, drugo mjesto je bio Imran-ef. Duranović iz Sanskog Mosta, dok je treće mjesto osvojio Senad-ef. Nahić iz Bihaća. I kada je u pitanju šah, najbolji šahista je bio Muhamed-ef. Begić iz Bosanske Krupe, drugi je bio Hasan-ef. Pašić iz Cazina, a treće mjesto je zauzeo Senahid-ef. Harčević iz Bosanske Krupe.

Ovi sportski susreti imaju takmičarski karakter, a 24. sportski susreti na nivou Bosne i Hecegovine će biti održani od 23. do 27. juna 2024. godine u Tuzli, na kojima je planirano da učešće uzme preko 250 imama iz cijele Bosne i Hercegovine.