U SKLOPU 24. KULTURNO-EDUKATIVNIH I SPORTSKIH SUSRETA UDRUŽENJA ILMIJJE MUFTIJA TUZLANSKI DR. VAHID EF. FAZLOVIĆ ODRŽAO PREDAVANJE

U SKLOPU 24. KULTURNO-EDUKATIVNIH I SPORTSKIH SUSRETA UDRUŽENJA ILMIJJE MUFTIJA TUZLANSKI DR. VAHID EF. FAZLOVIĆ ODRŽAO PREDAVANJE

Facebook
LinkedIn
Twitter

Ovogodišnji 24. kulturno-edukativni i sportski susreti članova Udruženja ilmijje i uposlenika Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini nastavljeni su danas prigodnim predavanjem muftije tuzlanskog dr. Vahid-ef. Fazlovića i obraćanjem direktora Behram-begove medrese dr. Ahmeda Hatunića, koje je održano u amfiteatru Behram-begove medrese u Tuzli.

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović kazao je u svome obraćanju kako danas svjedočimo brojnim iskušenjima kao generacija i da to traje već godinama i decenijama.

– Dobro je znano da je naš put težak, kao što je bio težak i onima koji su bili prije nas. Uvijek je postojala draž, veliki i visoki motiv, ne samo kada je riječ o našoj ulemi nego i našoj inteligenciji, narodu, da se ne predajemo, da se borimo i da uspijemo. Naša povijest je uvijek bila bremenita a ova najnovija povijest je jako teško poglavlje. Ono što je generacija Bošnjaka unazad trideset, četrdeset godina obavila u našem narodu i ovoj zemlji jeste kolosalna. Mi imamo zemlju, imamo Bosnu i Hercegovinu u granicama, slobodu, sačuvan je mir, vratili smo sebi suštinske vrijednosti koje su nam bile oduzete, i naciju i jezik. Ja mislim onako kako smo prošli ovaj teški put i uspjeli da ćemo sa snagom koju danas imamo ponovo i uvijek biti uspješni  – poručio je dr. Vahid-ef. Fazlović.

Direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić govorio je o historijatu Behram-begove medrese u Tuzli i poručio imamima da Bošnjaci i u najtežim trenutcima mogu graditi, doprinositi dobru i razvoju Islamske zajednice i da je Behram-begove medresa u Tuzli jedan od tih primjera.

Nakon predavanja otvorena je izložbe fotografija “Imami uz žrtve genocida” fotografa Ahmeta Bajrića Blicka u kompleksu Behram-begove medrese.

Poslije otvaranja izložbe imami zajedno sa muftijom tuzlanskim dr. Vahid-ef. Fazlovićem su krenuli u zajednički obilazak Tuzle gdje su posjetili Portal Medrese na Skveru, Džindijsku džamiju, tuzlansku Kapiju gdje je položeno cvijeće i proučena fatiha.

Zatim je uslijedila posjeta Muftijstvu tuzlanskom, Institutu za društvena i religijska istraživanja i Biblioteci “Behram-beg”.