24. KULTURNO-EDUKATIVNI I SPORTSKI SUSRETI ČLANOVA UDRUŽENJA ILMIJJE: IMAMI POSJETILI MEMORIJALNE CENTRE I ODALI POČAST ŠEHIDIMA UBIJENIM U GENOCIDU

24. KULTURNO-EDUKATIVNI I SPORTSKI SUSRETI ČLANOVA UDRUŽENJA ILMIJJE: IMAMI POSJETILI MEMORIJALNE CENTRE I ODALI POČAST ŠEHIDIMA UBIJENIM U GENOCIDU

Facebook
LinkedIn
Twitter

Drugog dana 24. kulturno-edukativnih i sportskih susreta članova Udruženja ilmijje i uposlenika Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini imami su zajedno sa vođama ekipa posjetili memorijalne centre u Gornjoj Kalesiji, Bratuncu i Potočarima poklonivši hatma-dovu šehidima.

Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Opštine Zvornik, dočekao je imame na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji gdje je održao kratki historijski čas upoznavši imame sa stravičnim zločinima na ovim prostorima.

– Neprijatelj je nastojao da pokori ovu našu lijepu zemlju Bosnu i Hercegovinu da je prisvoji sebi, ali smetali su Bošnjaci. Trebalo ih je pobiti, protjerati. Naš je put trnovit. Mi samo tražimo istinu – poručio je Ahmet Grahić.

Imami su put nastavili dolaskom u Memorijalni centar Veljaci u Bratuncu gdje ih je dočekao Elvir-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Bratunac i Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS.

U svome obraćanju kazali su da im predstavlja veliko zadovoljstvo što su imami iz svih krajeva Bosne i Hercegovine posjetili Memorijalni centar Veljaci u Bratuncu i da im upravo to daje snagu da se dalje bore za istinu i pravdu.

– Neophodno je gajiti kulturu sjećanja kako buduće generacije Bošnjaka ponovo ne bi zadesila 1941. ili 1992. godina. Bratunačka svakodnevica je sumorna jer su mnogi zločinci na slobodi – poručio je Elvir-ef. Hodžić.

Ramiz Salkić se također zahvalio imamima na posjeti kazavši kako će uskoro biti predstavljena nova knjiga iz serijala “Genocidna namjera Bratunac 1992.”, poručivši kako ga upravo ove posjete motiviraju da se radi na istini i da se nikada ne zaborave stravični zločini koji su se desili na ovim prostorima.

Posjeta je nastavljena dolaskom u Memorijalni centar Srebrenica gdje su imami klanjali podne i ikindiju-namaz na Musalli u Potočarima poklonivši hatma-dovu šehidima. Imame je dočekao glavni imam MIZ Srebrenica Damir-ef. Peštalić kazavši kako mu predstvalja ogromno zadovoljstvo što su organizatori ovih sportskih susreta cijeli jedan dan, umjesto sporta, posvetili obilasku memorijalnim centrima i da je to veliki vjetar u leđa za njih.

Poslije je održan historijski čas a nakon toga obilazak Fabrike akumulatora/Muzej gdje su imami imali priliku čuti potresnu priču Nedžada Avdića koji je imao 13 godina kada je preživo strijeljanje u Srebrenici.

Ležao je nepomičan a onda se, nakon izvjesnog vremena začuo zvuk motora, što je bio znak da egzekutora više nema. Odvezli su se vozilima. Ostao je ležeći još jedno vrijeme, da bi polako podigao glavu i primijetio čovjeka, koji je, također, pokušavao ustati ispod leševa.

Njemu kako ističe nikad i niko neće moći govoriti o tome šta se dogodilo u Srebrenici. On najbolje zna! Jedino ima dilemu, jesu li u noći kada je izveden na streljanje ogromno polje mrtvih osvjetljavali reflektori ili mjesečina.

Nakon posjete Memorijalnom centru Srebrenica imami su večerali u restoran Burun na Diviču gdje su sumirali emocije i utiske cijelog dana nakon čega su se vratili u Tuzlu.