BROJNIM SADRŽAJIMA U MAGLAJU OBILJEŽEN DAN UDRUŽENJA ILMIJJE

BROJNIM SADRŽAJIMA U MAGLAJU OBILJEŽEN DAN UDRUŽENJA ILMIJJE

Facebook
LinkedIn
Twitter

U subotu 28.09.2024. godine, u Maglaju je obilježena 112. godišnjica Udruženja ilmijje BiH. Program su, svojim prisustvom, obogatili imami Odbora/Medžlisa Kozarac, iz manjeg bh. entiteta, na čelu sa glavnim imamom, hafizom mr. Amir-ef. Mahićem, i predsjednikom Odbora Udruženja ilmijje Kozarac Ajdin-ef. Hrnićem.

Inače, međusobna saradnja ova dva kolektiva traje, već, 12 godina. Domaćini, predvođeni glavnim imamom mr. Nevres-ef. Hodžićem i predsjednikom Odbora Udruženja ilmijje Maglaj mr. Ismet-ef. Burajićem, dočekali su goste ispred CIOM-a (Centar za obrazovanje Matuzići), u Doboju Jugu.

Odmah, nakon okupljanja, direktor Centra, g. Mervan Muratović, poveo je prisutne u obilazak i prezentaciju istog, te upoznao goste o izazovima kroz koje se prolazilo tokom izgradnje Centra. Uslijedilo je druženje i razgovor uz kahvu, a zatim su imami posjetili obližnje “Groblje tenkova”, na Karušama, kao važan kulturno-historijski spomenik. Izuzetno zanimljiv čas historije održao je učesnik poznate Bitke na Karušama i jedan od komandanata u 203. motorizovanoj brigadi Armije RBiH, prof. Mujo Avdić.

Potom su se učesnici zaputili u Maglaj, gdje su im se priključili ostali maglajski imami i predsjednik Medžlisa IZ prof. Reuf Husejnović. Nakom podne-namaza, u džamiji Kuršumliji, uslijedila je šetnja na obližnju maglajsku tvrđavu iz XIII vijeka (Gradina). Nakon razgledanja panorame Maglaja, kao i same tvrđave, učesnici su se zaputili u Ravnu, da na mezaru rahmetli Samir-ef. Muminovića, prouče Jasin i obiđu roditelje svoga kolege, kao i suprugu Salmiru.

Završnica programa nastavljena je u obližnjoj vikendici, uz ugodan razgovor i nezaobilaznu tortu za Dan Udruženja ilmijje.

mr. Ismet-ef. Burajić