HADŽIĆ: UDRUŽENJE ILMIJJE IMA MISIJU U VREMENU I PROSTORU

HADŽIĆ: UDRUŽENJE ILMIJJE IMA MISIJU U VREMENU I PROSTORU

Facebook
LinkedIn
Twitter

Predsjednik Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini vojni muftija Nesib-ef. Hadžić izjavio je da ovo udruženje, po svojoj prirodi, ima misiju u vremenu i prostoru.

U Sarajevu se danas obilježava 112. godišnjica Udruženja ilmijje, koje okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice, te vjeroučitelje, muderrise i profesore islamskih fakulteta, a obraćajući se okupljenim na svečanoj akademiji predsjednik Hadžić kazao je da je vizija osnivača Udruženja rezultirala mnogim, veoma važnim procesima za razvoj i napredak zajednice u teškim vremenima.

– Njihova dalekovidost bila je takva da su statutarni zadaci ostajali isti kao univerzalni elementi, uprkos promjenama u vremenu i društvu. Kontinuitet od 112 godina je velika stvar, posebno ukoliko uzmemo u obzir da se radi o jednom udruženju.

Kada se navrši stotinu godina trajanja, svaka naredna godina postaje mali jubilej. Tako i ovu godinu smatramo važnom godišnjicom, koja svjedoči našem zajedničkom misijskom putu – kazao je on.

Iako su se društvo i društvene okolnosti mijenjali kroz vrijeme, Udruženje ilmijje je u svemu tome našlo svoje mjesto unutar Islamske zajednice, među imamima, i unutar formalne upravljačke strukture Zajednice, alii domovine.

– Dešavale su se razne reforme, ali Udruženje je, u saradnji s Rijasetom i ostalim nivoima upravljanja, ostalo pri svojim statutarnim zadacima i aktivnostima. Od osnivanja Udruženja, nizali su se različiti događaji koji su itekako utjecali na prilike u našoj zemlji – svjetski ratovi, doba komunizma, agresija na Bosnu i Hercegovinu – sve je to u većoj ili manjoj mjeri marginaliziralo status imama. Nakon agresije na našu zemlju, zbog velikih razaranja apsolutni prioritet je bio obnoviti infrastrukturu koja ima ne samo funkcionalnu vrijednost, nego i simboličnu. Taj posao se polahko privodi kraju i došlo je vrijeme da za prioritetne stvari uzmemo i bavljenje ljudskim resursima – naveo je Hadžić

Udruženje ilmijje je kroz određene naučno-istraživačke projekte došlo do različitih pokazatelja, s kojima je upoznalo nadležne službe u Rijasetu.

– Na osnovu tih pokazatelja fokusirani smo na razvijanje sposobnosti i vještine imama, organiziranjesadržaja i platformi za razmjenu ideja i iskustava, pružanje podrške u izdavaštvu naših imama, te objavljivanjesadržaja koji su od velike koristi imamima u njihovom radu – objasnio je predsjednik Hadžić.

Naglasio je da je primarna misija Udruženje da brine o imamima u onoj mjeri u kojoj to prilike omogućavaju, te da pruža savjete Rijasetu Islamske zajednice na koji način se status imama može unaprijediti.

– To uključuje ne samo radno-pravni status imama, nego i unapređenje njihovih vještina, sposobnosti i znanja, kako bi što bolje i adekvatnije odgovorili na zadatke koji se nađu pred njima – izjavio je on.

Naveo je da plan obilježavanja 112. godišnjice Udruženja ilmijje stavlja imama u središte i ističe njegovu ulogu i značaj.

– Želimo ukazivati na imame, njihove uloge, i pričati o njima – predvodnicima u zajednici. Zajednica bez imama je zajednica bez temelja na nekom osnovnom nivou. Mogu postojati, a i postoje džemati, džamije i muslimani, ali ako nema imama, nema ni organizirane vjerske zajednice. Tamo gdje je imam, zajednica će se kretati naprijed, bez obzira na okolnosti, jer postoji neko ko tu zajednicu predvodi – akcentirao je Hadžić.

U isto vrijeme, značaj imama ne mjeri se samo u njihovom izvršavanju obaveza u džematu – to je samo jedan segment njihovog djelovanja, dodao je predsjednik Udruženja.

– Njihov doprinos u društvu je sveobuhvatniji i kompleksniji. Kao nosioci misijskog rada u džematu, imami afirmišu etiku i univerzalna etička načela, brinu se o ugroženim džematlijama, organiziraju sadržaje za mlade, te pokreću aktivnosti koje poboljšavaju kvalitet života u zajednici i društvu. Kao i generacije prije nas koje su postavile određene standarde, doista želimo ostaviti trag iza sebe. Stoga i ovaj jubilej nosi nemjerljiv značaj ne samo za članove udruženja, nego i za cijelu Zajednicu, jer ideja, misija i cilj nas ujedinjuju – poručio je predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić.