U Travniku održana Sjednica Glavnog odbora Udruženja ilmijje

U Travniku održana Sjednica Glavnog odbora Udruženja ilmijje

Facebook
LinkedIn
Twitter

U četvrtak, 12. septembra 2013. godine, u Travniku je održana redovna sjednica Glavnog odbora Udruženja ilmijje Islamske zajednice, kojom je predsjedavao Mensur ef. Pašalić, predsjednik Udruženja. Članove Glavnog odbora su poselamili i iskazali dobrodošlicu muftija travnički Nusret ef. Abdibegović i Hidajet ef. Polovina, predsjednik Okružnog odbora Udruženja ilmijje Travnik.

Na dnevnom redu sjednice je, između ostalog, bila i priprema za obilježvanje 101. godišnjice Udruženja, odnosno 28. septembra – Dana Udruženja ilmijje.Tim povodom bit će održana i promocija Monografije Islamske zajednice, kapitalnog projekta Udruženja.

Pored završetka ovog projekta u posljednjem kvartalu Udruženje je imalo zapažene aktivnosti: održane su promocije filmova „Imami šehidi“ i „Glas imama“  u Han-Ploči, Fojnici, Stocu i Jablanici; izašao je 54. broj Časopisa za odgoj i obrazovanje Novi MUALLIM; u saradnji sa medžlisima pokrenute su aktivnosti na projektu „Poslanikovo nasljeđe“; predsjednik Udruženja je posjetio IZ Bošnjaka u Švedskoj, gdje je iskazan veliki interes za osnivanje ogranka Udruženja za Skandinaviju; predsjednik je također bio gost u programu Radija BIR.  Udruženje je i ove godine organiziralo besplatan odlazak na Hadž za svoje članove koji nisu bili u prilici obaviti ovu dužnost.  U Ulcinju su održani tradicionalni 15. po redu sportski susreti imama i uposlenika IZ sa međunarodnim učešćem.

Nakon analize i usvojene informacije o navedenom, Glavni odbor je diskutovao o provođenju Pravilnika o imamima u praksi, te u vezi s tim dogovorio smjernice o narednim aktivnostima u vezi s tim. Glavni odbor je uputio čestitke muftiji Islamske zajednice u Sloveniji povodom polaganja kamena-temeljca za islamski kulturni centar u Ljubljani te reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću na uspješno organiziranim sportskim susretima u Ulcinju. Ukazano je na posebnu važnost angažmana i uleme i džematlija u vezi sa predstojećim popisom stanovništva.