U Žepču realiziran projekat „Za zdravlje zajedno“

U Žepču realiziran projekat „Za zdravlje zajedno“

Facebook
LinkedIn
Twitter

U okviru kampanje „Poslanikovo naslijeđe“, koju provode Udruženje Ilmijje u BiH i CEI (Centar za edukaciju i istraživanje) „Nahla“ Sarajevo, Medžlis Islamske Zajednice Žepče je u povodu Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa realizirao projekt „Za zdravlje zajedno“, koji je podrazumijevao edukaciju oboljelih od dijabatesa u vidu predavanja-savjetovanja, te dodjelu aparata za mjerenje šećera u krvi, posebnih čarapa za dijabetičare, dodatnih pakovanja trakica i edukativnih paketa za djecu dijabetičare. Ukupna vrijednost projekta iznosi 33.000,00 KM. Ovaj projekt, pored finansijskih sredstava iz kampanje Poslanikovo naslijeđe, podržale su i firme Intermedical Sarajevo i GLOBIH Sarajevo. Nakon tromjesečnih priprema, projekt je realiziran od 12. do 14. 11. 2013. godine, a završen je upravo na Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. U realizaciji projekta učešće su uzele i  mnoge druge institucije u Žepču, kao što su O.Š. „Fra Grga Martić“ Ozimica, Dom zdravlja Žepče, JU Dom kulture Žepče, O.Š. „Abdulvehab Ilhamija“  Željezno Polje, UGD „Cuker“ Žepče, te volonteri Omladinskog Kruga MIZ Žepče. Kroz cijeli projekat su nas pratili Radio-Žepče, zatim BM radio Zenica, novinar i dopisnik Avaza, Naše riječi, ekipa i kamere BHRT-a, web portali JU Dom kulture Žepče, Medžlis Žepče, Žepče.ba.

Prvog dana, 12.11., održano je predavanje u O.Š. „Fra Grga Martić“ u Ozimici kojem je prisustvovalo oko 30 dijabetičara. Drugog dana, 13.11., bili smo u O.Š. „Abdulvehab Ilhamija“ u Željeznom Polju, gdje je predavanju prisustvovalo preko 60 dijabetičara, a posljednjeg dana realizacije, 14.11.2013. godine, bili smo u Žepču, gdje je održana edukacija za preko 130 oboljelih. Svim predavanjima prisustvovali su koordinatori projekta pri MIZ Žepče, glavni imam h. Izet ef. Efendić i Irdin ef. Tutnjić. Također, nakon svakog predavanja upriličena je dodjela aparata, čarapa i trakica za prisutne, ali i za one koji su od ove opake bolesti, „tihog ubice“, postali nepokretni.

U Žepče su 14.11.2013. godine na predavanje u Domu kulture, pored domaćina, glavnog imama i predsjednika Izvršnog Odbora MIZ Žepče Armina Beće stigli i posebni gosti: predsjednik Glavnog odbora Ilmijje BiH, Mensur ef. Pašalić, koji se obratio skupu, te glavna urednica časopisa „Novi Muallim“, Senada Tahirović.

MIZ Žepče zahvaljuje svima onima koji su uzeli učešće u koordinaciji i izvedbi ovog projekta, donatorima, te stručnom timu ljekara koji je vodio edukaciju u ova tri dana, dr. Dijani Štimjanin-Koldžo iz Kantonalne bolnice Zenica te dr. Ani Zlovečera iz Doma zdravlja Žepče. Hvala i upravama osnovnih škola u Ozimici i Željeznom Polju te direktoru JU Dom kulture Žepče, a posebno predsjednici UGD „Cuker“ Žepče, gđi Medihi Borovac, koja je sve vrijeme pomagala realizaciju koordinatorima projekta iz MIZ Žepče.

Bit ćemo zadovoljni ako barem na jedan dan olakšamo tešku i strogu svakodnevnicu našim dijabetičarima.

Irdin Tutnjić