Drugi ciklus seminara “Imami i izazovi poziva”

Drugi ciklus seminara “Imami i izazovi poziva”

Facebook
LinkedIn
Twitter

U prostorijama Centra za lično i profesionalno usavršavanje u peridou od 25. do  28. novembra održan je edukativni dio drugog ciklusa seminara za imame, hatibe i muallime pod naslovom „Imami i izazovi poziva“. Organizatori seminara su Udruženje ilmijje IZ u BiH u saradnji sa Vjerskoprosvjetnom službom Rijaseta, Vakufskom direkcijom,  Centrom za dijalog – Vesatijja i Centrom za lično i profesionalno usavršavanje.

Kao i u prethodnom ciklusu i ovaj ciklus predavanja otvorio je hfz. mr. Sulejman Bugari predavanjem: Da’va i imam: zašto i kako „pozivati u vjeru“.  Drugog dana druženje sa imamima imao je mr. Ekrem Tucaković koji je govorio o tematizaciji vjere u medijima i drugim javnim nastupima. Nakon njega trening- seminar na temu „Javni nastup i komunikacijske vještine – nastup u medijima“ održao je Amir Zukić, glavni i odgovorni urednik AA.

Trećeg dana imamima su se obratili mr. Senad Ćeman i Esad Hrvačić koji su govorili na temu „Vakuf u našem savremenom diskursu“. A o susretima sa novim učenjima islama i promociji srednjeg  puta govorili su dr. Zuhdija Hasanović i dr. Ahmet Alibašić.

Certifikate o učešću imamima uručio je Predsjednik Udruženja, Mensur ef. Pašalić koji je u svom obraćanju spomenuo najznačajnije projkete Udruženja kao što su dokumentarni filmovi „Glas imama“ i „Imami šehid“ te Monografiju Udruženja i Monografiju IZ u BiH, te najavio sljedeći veliki projekat a to je dokumentarni film „Imami logoraši“.

Učesnici seminara nisu krili svoje zadovoljstvo ponuđenim sadržajem i uslugama, te bratskom atmosferom koja je bila prisutna tokom seminara. O seminaru i atmosferi na njemu neki od njih su rekli sljedeće:

Mehrudin ef. Genga iz MIZ Rudo: „Rado sam se odazvao na ovaj seminar i nisam se pokjao. Teme o kojima smo slušali kao i smještaj i organizacija bili su na visokom nivou. Želim naglasiti da je ovakav vid druženja i razmjena iskustava svakako potreban svima nama koji radimo u IZ.“

Mevludin ef. Smajlović iz MIZ Brčko: „Smatram da je seminar bio jako uspješan i vjerujem da odavde odlazimo svi bogatiji, kako mi koji smo se educirali tako i oni koji su radili na našoj edukaciji. U svakom slučaju ovakva vrsta edukacije je uvijek dobro došla i prijeko potrebna imamima danas jer vrlo rijetko imamo ovako konkretne teme i praktične radionice. Na kraju želim pohvaliti organizatore, pogotovu  CLPU na gostoljubivosti i gostoprimstvu, te vrhunskim uslugama i molim Allaha da vam dadne svako dobro.”