Bosanska Gradiška: Projekat „Poklonimo im zdrav osmjeh“ u svim mektebima

Bosanska Gradiška: Projekat „Poklonimo im zdrav osmjeh“ u svim mektebima

Facebook
LinkedIn
Twitter

Medžlis Islamske zajednice Bosanska Gradiška je 14. i 15. decembra 2013. godine realizovao  projekat pod nazivom „Poklonimo im zdrav osmijeh“, koji je dio kampanje „Poslanikovo nasljeđe“ čiji su organizatori Udruženje „Ilmijje“ i Centar za edukaciju i istraživanje „Nahla“. Ovaj projekat podrazumijeva edukaciju o oralnoj higijeni, stomatološke preglede, te intervencije kod djece školskog uzrasta.

„Značaj oralne higijene i zdravlja zuba na našim prostorima nije dovoljno promovisan, a treba imati na uma da djeca ili odrasli sa stomatološkim problemima nisu u potpunosti zdrave osobe“, ističe stomatolog dr Ivan Klisura. Projekat će se u narednih 14 dana realizovati u džamijama u Dubravama, gradu i na području Orahove.

Tako su sva mektebska djeca iz svih džemata obuhvaćena ovim projektom gdje je naišao na brojna odobravanja svih učesnika i posebno dugih udruženja. Koordinator ovog projekta Zejnil ef. Latifović, glavni imam Medžlisa IZ Bos. Gradiška istakao je da je važno održavanja higijene, jer nas tako vjera Islam uči. Zadovoljan je odzivom djece gdje ih je bilo 140  na stomatološkom pregledu, gdje su termini daljih intervencija već dogovoreni sa stomatološkom ordinacijom. Glavni imam se zahvaljuje svima koji su pomogli realizaciju ovog projekta, kao i medijima koji su s pažnjom zabilježili ovaj događaj.

R. Senad