Promocija dokumentarnog filma „Imami šehidi“ u Konjicu

Promocija dokumentarnog filma „Imami šehidi“ u Konjicu

Facebook
LinkedIn
Twitter

U Konjicu je u ponedjeljak 06.01.2013.godine s početkom u 19 sati, u Drvenoj sali Narodnog univerziteta održana projekcija filma IMAMI ŠEHIDI. Na početku programa sve prisutne je ispred Medžlisa IZ-e Konjic, Općinskog odbora udruženja „Ilmije“ Konjic, Omladinskog kruga MIZ Konjic i Centra za kulturu Narodnog univerziteta u Konjicu koji su organizatori programa poselamio i dobrodošlicu zaželio Salih ef. Jusufović.Nakon toga se prisutnima obratio v.d. glavni imam MIZ Konjic Redžo ef. Muhibić zahvalivši prisutnima na odzivu i gostima iz Glavnog odbora „Ilmije“ na posjeti i realizovanom projektu snimanja filma IMAMI ŠEHIDI.

Nakon Redže ef. Muhibića prisutnima se obratio i predsjednik Glavnog odbora  udruženja „Ilmijje“ u BiH, Mensur ef. Pašalić. Mensur ef. je ukratko upoznao prisutne sa projektima koje je Ilmijja realizirala u proteklom periodu, podsjećajući da je Ilmijja najstarije udruženje u BiH, da postoji već 102 godine.  Napomenuo je da je film IMAMI ŠEHIDI drugi dokumentarni film koji je priredila Ilmijja. Prvi je bio film GLAS IMAMA. A u pripremi su i filmovi o imamima logorašima kao i film o imamima borcima Armije BiH. Kada je u pitanju rad „Ilmije“  naveo je da „Ilmijja“ djeluje na 4 plana, život u imanu-rad u džematima sa svom širinom i dubinom imamskog poziva, zaštita integriteta države Bosne i Hercegovine, afirmacija Bošnjačkog naroda uz harmonizaciju međunacionalnih odnosa u multikulturalnoj Bosni i Hercegovini, i kao četvrti plan socijalno statusna pitanja članova „Ilmijje“. Kao poseban projekat „Ilmije“ Mensur ef. Pašalić je istakao izdavanje Monografije IZ u Bosni i Hercegovini na više od 800 stranica. Efendija Pašalić je istakao da cilj filma IMAMI ŠEHIDI nije da se uveća značaj imama šehida u odnosu na druge šehide nego da se oda zaslužan dug šehidima imamima te da se pokaže da su imami čistih ahmedija prošli kroz prošlu agresiju, ne učinivši nikakav zločin niti ostavivši svoj narod, da su s tim narodom prošli i proživjeli sve što je sudbina donijela podnijevši  i najveću žrtvu na tom putu.

Nakon obraćanja predsjednika Glavnog odbora „Ilmijje“ uslijedilo je prikazivanje dokumentarnog filma IMAMI ŠEHIDI čiji kraj je dočekan suznih očiju uz tekbire više od stotinu prisutnih u Drvenoj Sali Narodnog univerziteta u Konjicu.

Kompletno izlaganje gospodina Mensura ef. Pašalića  biće emitovano u emisiji Medžlisa IZ-e Konjic “Svijetli putevi islama” putem Radio Konjica narednog četvrtka od 12 do 13 sati.

Esad Bajić