Mevlud, mimohod i promocija filma ”Imami šehidi” u Gornjem Vakufu

Mevlud, mimohod i promocija filma ”Imami šehidi” u Gornjem Vakufu

Facebook
LinkedIn
Twitter

U Medžlisu IZ Gornji Vakuf je od 11. do 13. januara, svečano obilježen dan rođenja Poslanika, Muhammeda, a.s. kroz različite sadržaje. Manifestacija je počela u subotu 11.01.2014. godine sa svečanim mevludom u džematu Gornja Mahala, kojeg su proučili imami. Gost predavač je bio hfz. Fadil Bektaš, profesor Elči Ibahim-pašine medrese u Travniku, koji je vrlo emotivno i značajno govorio o značaju i vrijednosti Muhammeda, a.s. U nedjelju, 12.01.2014., održan je tradicionalno centralni mevlud u džamiji Mehmed-bega Stočanina, kojeg su proučili imami medžlisa. Predavač je bio glavni imam mr. Enes ef. Omerović koji se na kraju obratio auditoriju i kazao „da je Muhammed, a.s., naš uzor i vodilja ka skladnijem životu, jer slijediti Poslanika je milost i prvilegija.“

Mimohod do Centralnog šehidskog greblja

Nakon mevluda je upriličen mimohod do Centralnog šehidskog greblja, gdje je proučena fatiha svim šehidim Gornjeg Vakufa, njima 360, sa osvrtom na imama šehida Iljaz ef. Milanovića, koji je poginuo braneći dini-islam i svoju domovinu, što je posthumno nagrađeno najvišim ratnim priznanjem Zlatnim ljiljanom. Vrijedno pomena je i to da naglasimo, da su i u drugim džematima upriličeni programi učenja mevluda, ilahija, i predavanja.

Promocija filma ”Imami šehidi”

U ponedjeljak, 13.01., u 19:00 h, u kino sali, upriličena je projekcija dokumentarnog filma Udruženja ilmijje BiH, Imami šehidi. Svečanost su uveličali svojim dolaskom predsjednik GO ilmijje BiH, Mensur ef. Pašalić i predsjednik Skupštine ilmijje BiH, Vehid ef. Arnaut. Domćini promocije filma su bili O.O. Udruženja ilmijja Gornji Vakuf, na čelu sa Adis ef. Sultanovićem, te MIZ G. Vakuf na čelu sa glavnim imamom Enes ef. Omerovićem i predsjednikom g. Omerom Ljubunčićem. Kino sala je bila tijesna da primi sve zainteresovane, budući da je vladalo neviđeno interesovanje za projekciju filma. Program je počeo učenjem Časnog Kur`ana i učenjem ilahije Šehidi u izvedbi hora imama. Poslije je gl. imam Enes ef., uputio riječi dobrodošlice i zahvalio se na velikom odzivu i odgovornom pristupu prema najboljim sinovima domovine, šehidima. Nakon toga, auditoriju se obratio predsjednik GO ilmijje BiH, Mensur ef. Pašalić, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je u herojskom Gornjem Vakufu. Ukratko je upoznao prisutne sa projektima koje je Ilmijja realizirala u proteklom periodu, podsjećajući da je Ilmijja najstarije udruženje u BiH, da postoji već 102 godine.  Napomenuo je da je film Imami šehidi drugi dokumentarni film koji je priredila Ilmijja. Prvi je bio film Glas imama. A u pripremi su i filmovi o imamima logorašima kao i film o imamima borcima Armije BiH. Kao poseban projekat Udruženja, Mensur ef. Pašalić je istakao izdavanje Monografije IZ u Bosni i Hercegovini. „Cilj filma Imami šehidi nije da se uveća značaj imama šehida u odnosu na druge šehide nego da se oda zaslužan dug šehidima imamima te da se pokaže da su imami čistih ahmedija prošli kroz prošlu agresiju, ne učinivši nikakav zločin niti ostavivši svoj narod“, poručio je Mensur ef. Nakon obraćanja Mensur ef., uslijedilo je prikazivanje dokumentarnog filma, koji je vrlo kvalitetno, objektivno i odgovorno urađen, što je publika itekako prepoznala na kraju projekcije, suznih očiju i učeći tekbire gromoglasno. Nakon projekcije filma, uručen je poklon film hanumi rahmetli Iljaza efednije. Prisutnima se obratio i predsjednik O.O. Ilmijje G. Vakuf, Adis ef. Sultanović, koji je kazao da je ponosan na imame šehide koji su bili simbol snage naše domovine. Zahvalio se Glavnom odboru Udruženja ilmijje na ovim generacijskim projektima, te je izrazio spremnost kolektiva za podržavanje budućih projekata.

Na kraju je dovu proučio predsjednik Skupštine ilmijje BiH, Vehid ef. Arnaut, čime je ova Manifestacija dobila svoj epilog. Zahvaljujemo se svima koji su pomogli ovu Manifestaciju, da bude radost i korist svima nama.

Adis Sultanović