U Mostaru promovirana Monografija Islamske zajednice i prikazan dokumenatarni film „Imami šehidi“

U Mostaru promovirana Monografija Islamske zajednice i prikazan dokumenatarni film „Imami šehidi“

Facebook
LinkedIn
Twitter

„Monografija Islamske zajednice“ i film „Imami šehidi“ sinoć su promovirani u Mostaru, javlja dopisnik Anadolu Agency. O knjizi su govorili Senada Tahirović, glavna urednica časopisa Novi Mualim i mostarski muftija Seid ef. Smajkić, dok je o dokumentarnom filmu o ulozi imama tokom agresije na BiH govorio predsjednik Udruženja Ilmijje Mensur ef. Pašalić.

Monografija je svojevrsna historija džemata, vjerskih objekata i vjerskih službenika Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 1882.g. do danas.  U njoj su prezentirani rezultati petogodišnjeg predanog rada i sistematiziranja svih važnih podataka iz posljednje etape historije muslimana u Bosni i Hercegovini. Preko kratkih opisa džemata i medžlisa  lahko se iščitava i cjelokupan društveno historijski kontekst, kvalitet, kvantitet općeg humanističkog, pregnuća, ali i posrnuća pojedinih dijelova naše zemlje. Džemat i džamija su uvijek bili osnova oko koje se gradio, razvijao i čuvao bošnjački identitet.  Džamija kao jedinstveni simbol nade i vjere u pravilu je figurirala kao ogledalo zajedništva određene sredine, bilo da se radi o malim selima ili urbanim sredinama.

„U džematu se u osnovi vodi najveći dio života Islamske zajednice i oni su pokazatelj snage, veličine i značaja jedinstvenih životnih kriterija i vrijednosti“, istakla je Tahirović.

Monografija donosi i podatke o stradanjima i gubicima koje su muslimani doživljavali kroz historiju, pokazuje intenzitet volje za obnovom porušenih džemata, povratkom izbjeglica, očuvanju vakufske imovine itd…

„Premda podacima u monografiji nisu potpuni ona može biti značajan izvor za različita historiografska, etnografska, sociološka i druga istraživanja“, zaključila je Tahirović. Muftija Smajkić se posebno osvrnuo na poglavlje koje obuhvata džemate na području Mostarskog muftijstva gdje je u posljednjem stoljeću došlo da strahovitog pritiska na muslimansko biće, sužavanja životnog prostora, progona i etničkog čišćenja.