Mevlud i promocija filma „Imami šehidi“ u Olovu

Mevlud i promocija filma „Imami šehidi“ u Olovu

Facebook
LinkedIn
Twitter

U Olovu je u petak 17.01.2014. godine s početkom u 18 sati, u prepunom Domu kulture Olovo održana manifestacija povodom rođenja Muhammeda a.s. i prikazana projekcija filma Imami šehidi.

Na početku programa sve prisutne je ispred Medžlisa IZ-e Olovo i Udruženja Naše vrijeme koji su organizatori programa poselamio i dobrodošlicu zaželio Esad ef. Pepić glavni imam MIZ Olovo, zahvalivši prisutnima na dolasku u velikom broj, što je potvrda da naš narod vrednuje rad I žrtvu imama. Nakon Esad ef. Pepića hor medžlisa učio je ilahije i bosanski mevlud koji su spjevani i posvećeni Muhammedu a.s. i šehidima. U toku manifestacije prikazani su fragmenti  dokumentarnog filma Imami šehidi. Prisutnima se zatim, obratio i predsjednik Glavnog odbora  Udruženja „Ilmijje“ u BiH, Mensur ef. Pašalić. Mensur ef. je govorio o Muhammedu a.s. kao našem uzoru u životu i upoznao prisutne sa projektima koje je Ilmijja realizirala u proteklom periodu.  Napomenuo je da je film Imami šehidi drugi dokumentarni film koji je priredila Ilmijja. Prvi je bio film Glas imama. A u pripremi su i filmovi o imamima logorašima kao i film o imamima borcima Armije BiH.

Mensur ef. Pašalić je istakao da cilj filma Imami šehidi nije da se uveća značaj imama šehida u odnosu na druge šehide nego da se oda zaslužan dug šehidima imamima. Cilj filma je da se pokaže da su imami čistih ahmedija prošli kroz prošlu agresiju, bili uz svoj narod, dijelili sudbinu s narodom, organizovali ga da bi mogao proživjeti agresiju i odbraniti jednu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu. U toku boravka Olovu predsjednika udruženja Ilmijje Mensur ef. Pašalić, imao je radni susret,  poslije akšam namaza, sa imamima i predsjednikom Medžlisa IZ Olovo.

Esad Pepić