U Bihaću održana projekcija filma „Imami šehidi“

U Bihaću održana projekcija filma „Imami šehidi“

Facebook
LinkedIn
Twitter

U sklopu obilježavanja mjeseca rebiu-l-evvela u okviru kojeg Medžlis IZ-e Bihać organizuje niz manifestacije od kojih je glavna „U njemu je divan uzor“ koju realizuje skupa sa Islamskim pedagoškim fakultetom, „Udruženjem Život“ i „Ženskom edukativnom organizacijom Iskre“ u ponedjeljak, 20. januara, u sali Kulturnog centra u Bihaću premijerno je prikazan film „Imami šehidi“ autora koji govori o stradanjima imama tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ispunjena sala Kulturnog centra u Bihaću, pokazala je da su krajišnici uvijek znali poštovati svoju ulemu i imame.  Ispred „Udruženja Ilmije Bihać“ prisutnima se obratio predsjednik Sead ef. Duraković, kazavši kako su imami u minuloj agresiji na našu zemlju, prvi bili stavljani na listu za odstrel, te kako je cilj ovog dokumentarnog filma očuvanje od zaborava istine o njihovim stradanjima.

„Oni su svjedoci dvije istine. Prva koja svjedoči ispravnost borbe za pravdu na ovim prostorima i druga koju će svjedočiti na onom svijetu. Naša je obaveza da se ugledamo na njih, te da nastavimo svjedočiti istinu i budemo pravedni“ kazao je Duraković.

Prema riječima Mensura ef. Pašalića, predsjednika „Udruženja Ilmije BiH“ ovo je veliki iskorak u nastojanju Islamske zajednice da prikaže značaj uloge imama i onoga što su oni učinili za svoj narod u proteklom ratu.

„Ne želimo glorificirati ulogu imama tokom agresije na BiH, samo želimo skrenuti pažnju na njihovu žrtvu i časnu ulogu koju su za svoj narod odigrali tokom proteklog rata“ istakao je Pašalić.

Nakon toga je održano premjerno prikazivanje ovog dokumentarnog filma, koji na vrlo objektivan i profesionalan način tretira tematiku kojom se bavi. Na kraju se obratio bihaćki muftija prof. Hasan ef. Makić koji je pohvalio autore za trud koji su uložili, proučivši Fatihu svim šehidima i poginulim borcima u protekloj agresiji na BiH.

Fahrudin Vojić