U Tešnju održana projekcija filma „Imami šehidi“

U Tešnju održana projekcija filma „Imami šehidi“

Facebook
LinkedIn
Twitter

U subotu, 29.03.2014. godine u velikoj sali Centra za kulturu Tešanj poslije akšam namaza održana je projekcija dokumentarnog filma “Imami šehidi” u organizaciji Medžlisa IZ-e i OU Ilmijje Tešanj, a pod pokroviteljstvom Općine Tešanj u okviru manifestacije „Tešanjsko proljeće 2014.“.

Prije projekcije filma Suljo ef. Djedović prof.,  je podsjetio na šehide imeme i učenike medresa vezane za područje Medžlisa IZ-e Tešanj:

– Rah. Rasim ef. Ćeman iz Miljanovaca, bio imam u Prijedoru.

– Rah. Mehmed Pašić iz Visokog bio  učenik 2. razreda GHM.

– Rah. Mehmed Omerbašić bio učenik 2 razreda GHM..

U svojstvu domaćina prisutnima se obratio  predsjednik OU Ilmijje Tešanj Mustafa ef. Balić prof., koji je između ostaloga naveo: „Cilj filma „Imami šehidi“  nije da se uveća značaj imama šehida u odnosu na druge šehide nego da se i njima oda zaslužan dug….  U odbrani Bosne i Hercegovine i dini islama  živote je dalo 97 imama i učenika medresa. … Film donosi jednu dimanziju imama kakvu vrlo često ne vidimo ili ne želimo da vidimo. Imam je, ne samo čovejk koji lijepo uči Kur'an, drži tesbih u rukama i drži hutbe, nego i sasvim običan čovjek koji se ni jednog trena nije dvoumio da brani svoju domovinu.  Brojni imami su bili hrabri borci koji su sa svojim liderskim sposobnostima često motivirali druge, a nerijetko i komandovali ili osnivali određene brigade. Drugi su pak, bili uz svoj narod do te mjere da ih je privrženost svome džematu dovodila u situacije da su spaljivani, ili na druge načine likvidirani zajedno sa njihovim džematlijama….  Svi imami šehidi su život položili u najljepšim godinama svoga života i tako ispričali jednu priču koju, evo, zahvaljujući Udruženju Ilmijje imamo priliku ne samo slušati nego i pogledati.“

Nakon čega su se prisutnima prigodno obratili:  glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, Općinski načelnik mr. Suad Huskić i predsjednik  Ilmijje BiH  Mensur ef. Pašalić. Koji je u svom obraćanju naveo da je ovo 25 projekcija filma, te  podsjetio na dolazak Osmanlija u BiH i Ahdnamu Sultan Mehmed Fatiha i  uručio jedan primjerak Ahdname glavnom imamu Medžlisa IZ-e Tešanj.

U ime organizatora projekcije filma, Mensur ef. je uručio filmove „Imami šehidi“ i „Glas imama“, te monografiju „Imami šehidi“ autora mr. Muharem ef. Omerdića koje su preuzeli braća šehida  Hidajet Ćeman i Sabahudin Omerbašić, dok je porodica rahmetli Mehmeda Pašića izrazila želju da se to preda drugima jer su oni nabavili u Viskom.

Molimo Allaha dž.š. da svim našim šehidima podari džennetske bašče.