Promocija filma „Imami Šehidi” u Kotor Varošu

Promocija filma „Imami Šehidi” u Kotor Varošu

Facebook
LinkedIn
Twitter

U Kotor Varošu je, u utorak 08. aprila 2014. godine, održana centralna projekcija i promocija filma “Imami Šehidi” za područje banjalučkog muftijstva. U dokumentarnom filmu se spominju i četiri imama sa ovog muftijstva i to Zahid ef. Mekić iz Banja Luke i iz Kotor Varoša Hasan ef. Alekić, Ahmet ef. Lihović i Sulejman ef. Turudić.

Projekciji filma su pored promotora Vehid ef. Arnauta predsjednika Skupštine udruženja Ilmijje i Mensur ef. Pašalića presjednika Udruženja Ilmijje Bosne i Hercegovine, prisustvovali muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, glavni imami, predsjednici MO udruženja Ilmije  i većina imama sa područja banjalučkog muftijstva, kao i mnogobrojne džematlije.

Kao domaćin prisutne je poselamio glavni imam MIZ Kotor Varoš prof. Samir ef. Delić i zaželio im dobrodošlicu na projekciju ovog jedinstvenog i vrlo značajnog projekta za Islamsku zajednicu u BiH, filma koji svjedoči da su imami stalno bili uz narod, pa čak i u najtežim trenucima za njihove džemate.

kotor varos

Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić je kazao da su imami uvjek sa svojim narodom dijelili i dane rahatluka, ali i tegobne dane, a dokaz za to je i ovaj film koji će ostati kao trajno svjedočanstvo herojskog čina imama šehida.

Predsjednik udruženja Ilmijje Mensur ef. Pašalić je istakao da ovaj dokumentarni film nema za cilj odvajati i davati posebnu važnost imamima šehidima u odnosu na druge  bosanske šehide, nego se kroz njega mi imami želimo na neki način odužiti našim kolegama imamima za žrtvu koju učiniše u ime Allaha dž.š.

Ovom prilikom je predstavljen i dokumentarni film “Glas imama”, kao i knjiga “Monografija Islamske zajednice u BiH” u izdanju Udruženja Ilmijje BiH.

Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić je musafirima poklonio sehare sa slikom Ferhadija džamije, a Mensur ef. Pašalić je glavnom imamu MIZ Kotor Varoš Samir ef. Deliću i muftiji banjalučkom uručio po primjerak Ahdname sultan Mehmed Fatiha iz 1463. godine.

Nijaz Duzan