Film “Imami šehidi” prikazan u Tesliću

Film “Imami šehidi” prikazan u Tesliću

Facebook
LinkedIn
Twitter

U povodu obilježavanja Dana džamija u Tesliću je 11. maja 2014. godine poslije ikindije-namaza promovirana “Monografija Islamske zajednice u BiH” i dokumentarni film “Imami šehidi”. Tim povodom naši gosti su bili predsjednik Udruženja Ilmije BiH i glavni imam u Fojnici Mensur ef. Pašalić i predsjednik Skupštine Ilmije BiH i glavni imam u Bugojnu Vehid ef. Arnaut.

01

Nakon proučenog odlomka iz Kur'ana prisutne je poselamio i riječi dobrodošlice uputio glavni imam Džafer ef. Gračić, nakon čega je uslijedilo obraćanje gostiju.

Govoreći o Monografiji Islamske zajednice Vehid ef. je kazao da je ovo rezultat rada većeg broja ljudi koji je trajao oko pet godina što dovoljno govori o kakvom se djelu radi. Monografija je knjiga naših džemata, vjerskih objekata i vjerskih službenika IZ BiH od 1882. do 2012. godine. Obuhvata svaki džemat Bošnjaka na čitavom dunjaluku tako da s pravom možemo kazati da je ovo naša krvna slika. Spominjući Glasnik, Mevlud, Atlas islamskog svijeta Vehid ef. je kazao da je ovo još jedno djelo koje izdaje Ilmija zajedno sa filmom “Imami šehidi”. Ilmijja je dio zajednice koja popunjava praznine tako gdje ih uoči. Promocija Monografije u Tesliću je bila sedma promocija po redu.

O filmu je govorio  Mensur ef. Pašalić, napominjući da je uz ovaj snimljen i film “Glas imama” te da su ovo kapitalni projekati za Islamsku zajednicu u BiH. Također je istakao da je još jedan projekat u toku izrade a to je dokumentarni film “Imami Logoraši” iznoseći podatak da je preko 100 imama prošlo brojne logore u BiH, te da je logoraš bio i sam aktuelni reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Ilmijja u BiH postoji već 102 godine i za to vrijeme imami su odigrali bitnu ulogu u promoviranju islama, te u zaštiti i afirmaciji svog naroda i BiH.

U znak zahvalnosti za gostoprimstvo predsjednik Udruženja ilmijje glavnom imamu Džafer efendiji i Medžlisu Taslić poklonio je kopiju originala poznate Ahdname koju je Sultan Mehmed II Fatih uručio bosanskim franjevcima 1463. godine na fojničkom polju kao garanciju slobodnog ispovijedanja vjere i poštovanja pripadnika drugih vjera.

Ovo je bila 33 promocija  filma kojeg je do sada pogledalo oko 5600 džematlija.  Prikazujući film osjetila se tišina i veliki naboj emocija. Umjesto aplauza film je završen učenjem tekbira i fatihe. Upućujemo iskrene čestitke Ilmijji na ovim projektima.