Švedska: Projekcija filma “Imami šehidi” na omladinskom susretu

Švedska: Projekcija filma “Imami šehidi” na omladinskom susretu

Facebook
LinkedIn
Twitter

Prva projekcija filma „Imami šehidi” u Švedskoj održana je 28. aprila ove godine na seminaru imama u džematu Gislaved.

Na seminaru su bili prisutni skoro svi imami IZBuŠ-a, i gledajući ovaj film imali su priliku da se još jednom prisjete života i djela svojih kolega šehida. Neki imami su te večeri mogli da se prisjete imama šehida s kojim su nekad u medresi dijelili školsku klupu, s kojima su dugo godina bili radne kolege, a neki su među imamima šehidima na ovom filmu mogli vidjeti i svoje najbliže članove porodice. Većina imama je kraj ovog film dočekala sa suzama u očima.

Poseban gost na seminaru i projekciji filma bio je Mensur ef. Pašalić, predsjednik Udruženja ilmijje IZ u BiH.

Nakon toga, projekcija filma “Imami šehidi” održana je u još nekoliko džemata (Skövde, Halmstad i Helsingborg), a poseban dojam ostavila je projekcija ovog filma na omladinskom susretu na Ölandu, koje je organizirao Muslimanski omladinski savez Švedske (Bemuf).

Projekcija je održana 7. juna u okviru programa omladinskog druženja, a gosti projekcije bili su i dr. Admir Mulaosmanović i mr. Sedad Bešlija, sin imama šehida koji je, također, bio prikazan na ovom filmu. Uvodne riječi o filmu i njegovoj poruci kazao je Nezir ef. Špiodić, predsjednik Udruženja ilmijje u Švedskoj.

Omladinskom susretu je prisustvovalo oko sedamdeset omladinaca od 14 do 27 godina. Većina njih je prvi put prisustvovala projekciji filma i imala priliku da vidi priču o 97 imama, časnih šehida, bosanskih gazija koji su dali ono najvrijednije što su imali – svoje živote za opstanak vjere i domovine. Veliki broj njih bili su jako mladi i svoje živote su dali u najljepšim godinama.

N.Š.