Obilježena godišnjica Udruženja ilmijje u Cazinu

Obilježena godišnjica Udruženja ilmijje u Cazinu

Facebook
LinkedIn
Twitter

U nedjelju, 28. 09. 2014. godine, Udruženje Ilmijje Medžlisa Islamske zajednice Cazin je u zgradi Stare medrese nakon akšam- namaza svečano obilježilo Dan Udruženja ilmijje Islamske zajednice u BiH.

Svečanost su otvorile članice hora džemata Prošići učenjem ilahija, a ašere je proučio hafiz Mehmed ef. Kudić.

Nakon toga slijedilo je obraćanje muftije Hasana ef.Makića koji je istakao o važnosti ovog skupa a i samog Udruženja.

Skupu se obratio prigodnim referatom predsjednik Ilmije Medžlisa IZ Cazin Ahmed ef.Ćuprija u kojem je istakao: “Udruženje Ilmijje je u svom dugogodišenjem radu bilo učesnikom gotovo svih društvenih događanja. Dijelilo je sudbinu svoga naroda koje je proživljavalo teškoće ratnih zbivanja, promjene društvenih sistema, ekonomsku, političku i svaku drugu neslobodu.Ovom muslimanskom narodu neko je morao kazati kojim putem treba ići da bi preživio i sačuvao bilo šta od svog identiteta. Kako god, mnoštvo muderrisa, muftija, kadija, muallima, imama bili su ona infrastruktura koja je duhovno hranila i održavala u životu ovaj narod.”

Na samom kraju proučena je i hatmenska dova za sve umrle članove IZ Cazin i ovog udruženja. Nakon jacije-namaza upriličena je svečana večera za članove Ilmijje Medžlisa IZ Cazin.
Emina Pehlić