Reprezentacija Udruženja Ilmijje IZ-e BiH u malom fudbalu

Reprezentacija Udruženja Ilmijje IZ-e BiH u malom fudbalu

Facebook
LinkedIn
Twitter

Na 23. međunarodnom tradicionalnom bajramskom turniru u malom fudbalu, koji se odigrava u Sarajevu u KSC Skenderija 06. i 07. oktobra, učešće je po prvi put uzela i reprezentacija Udruženja Ilmijje IZ-e BiH u malom fudbalu. Obzirom na dugogodišnje odigravanje ovog turnira i učešće ekipa poput: FK Sarajevo i FK Željezničar, turnir je prerastao u jedan od najorganiziranijih turnira u malom fudbalu u BiH. Velika zasluga za to pripada Aliji Braci Hadžiosmanoviću i FK i KMF Vrbanjuša kao oficijelnom domaćinu turnira.

Pored pomenutih ekipa, učešće su još uzeli: FK Bosna, FK Olimpik, FK Radnik i FK Igman. U mnogim od navedenih ekipa nastupaju i neki reprezentativci BiH u malom fudbalu poput Alena Lalića, Dražena Novoselca i drugih što dodatno doprinosi kvaliteti turnira.

Reprezentaciju Udruženja Ilmijje, čiji je ovo bio prvi nastup i zvanična promocija, predstavljali su svršenici svih bosanskohercegovačkih medresa: Džafer Alić, Ulfet Krdžić (kapiten), Nermin Pašalić, Husref Pašalić, Admir Muratović, Esmir Hasanović, Almedin Mujanović, Semir Bećirović, Nevres Fatić, Husein Hasić, Almir Džinić i Suad Tabalović, a sa klupe ih je predvodio dugogodišnji kapiten reprezentacije BiH u malom fudbalu, također svršenik medrese, Ferik Dizdarević. Protiv favorizovanog FK Sarajevo, reprezentacija Ilmijje odigrala je dosta kvalitetno, unatoč porazu od 6:4, dok su u drugom susretu protiv FK Olimpik ubilježili ubjedljivu pobjedu od 5:1. Posljednja utakmica na rasporedu je danas u 11:30 sati, u kojoj će reprezentativci Ilmijje odmjeriti fudbalske vještine sa FK Bosnom, i pobjedom obezbijediti daljnju borbu u završnici takmičenja.

Vrijedno je spomenuti da je ovaj projekat naišao i na razumijevanje i podršku Reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, Husein-ef. Kavazovića, stoga riječi pohvale treba uputiti Mensur-ef. Pašaliću, Predsjedniku Udruženja Ilmijje IZ-e u BiH, i Nesib-ef. Hadžiću Predsjedniku Odbora za sport pri Udruženju. Ovo je nastavak planiranih aktivnosti Udruženja i njegovog Odbora za sport. Cilj projekta je da se na ovakvim i sličnim susretima pokažu sportske vještine svršenika bosanskohercegovačkih medresa, danas uposlenika Islamske zajednice u BiH, i, još važnije, promoviraju islamske vrijednosti kulture ponašanja i natjecanja u onome što je dobro.