Treće mjesto za reprezentaciju Udruženja Ilmijje na Bajramskom turniru

Treće mjesto za reprezentaciju Udruženja Ilmijje na Bajramskom turniru

Facebook
LinkedIn
Twitter

Reprezentacija Udruženja Ilmijje IZ u Bosni i Hercegovini u malom fudbalu na 23. međunarodom tradicionalnom bajramskom turniru u Sarajevu ostvarila je zapažen uspjeh i osvojila treće mjesto.

Spoj iskustva i mladosti donosi uspjeh

Obzirom da je FK Bosna uz dva poraza odustala od odigravanja treće, posljednje utakmice u grupi, reprezentacija Udruženja Ilmijje je čekala protivnika iz druge grupe za odigravanje utakmice za treće mjesto. Na kraju je to bila bila ekipa domaćina, FK Vrbanjuša. Iako su dva puta stizali rezultat od 2:0 i 3:2, tim koji je kvalitetnom selekcijom izabran nije posustajao nijednog trenutka. Čak i u momentima diskutabilnih sudijskih odluka, ekipa je uz iskustvo i smirenost kapitena Krdžića, Tabalovića, Alića, Fatića, Muratovića i Džinića pokazala jak karakter i do zadnje minute vršila pritisak koji je rezultirao izjednačenjem u posljednjim sekundama utakmice. Raskošan talenat i fudbalsko umijeće pokazali su Bećirović, Hasanović, dva brata Pašalić, Hasić i Mujanović. Snaga kolektiva i zajedništva donijeli su treće mjesto poslije precizno izvedenih penala Tabalovića, Bećirovića, Hasića i Muratovića, te Alićevih sigurnih odbrana.

Dizdarevićeva mirnoća

Da je veliki profesionalac i poznavalac ovog sporta, Ferik Dizdarević, dugogodišnji kapiten reprezentacije BiH u malom fudbalu, pokazao je to i na ovom turniru. Procjena sposobnosti igrača za kratko vrijeme, postavka igre, mir i galvanizacija koju je unosio u tim, kvalitetne zamjene i rotacije igrača, autoritativan pristup, sve su to odlike ovog velikog stručnjaka malog fudbala. I doista je velika sreća da ova ekipa ima na čelu Ferika Dizdarevića, stručnjaka od kojeg će moći mnoga znanja malog fudbala naučiti i steći.

Uspjesi koji zbližavaju i podstiču na rad

Za sve uposlenike Islamske zajednice u BiH i članove Udruženja Ilmijje koji učestvuju u ovom projektu na bilo koji način, prilika je ovo da se još bolje upoznaju i zbliže, razmijene radna i životna iskustva. Zalaganjem i trudom treba biti usmjeren ka promicanju svega što je dobro i korisno. Svako otvaranje prema ljudima i komunikacija s njima dobro će doći. Razvijati dobre odnose i komunikaciju je misija i cilj. Doći do toga je uspjeh koji zbližava i motivira na nova pregnuća.

Institucionalna podrška kao bitan faktor svakog uspjeha

Svaki značajan projekat prije nego li postane javan i transparentan, i, što je još važnije, uspješan, mora naići na razumijevanje i podršku određenih organa i institucija. Dugogodišnja inicijativa i ideja da ovaj projekat postane realnost realizirana je kroz puno razumijevanje predsjednika Odbora za sport pri Udruženju ilmijje, Nesib-ef. Hadžića, i najbolju moguću podršku predsjednika Udruženja ilmijje, Mensur-ef. Pašalića. Ovaj projekat u svojoj perspektivi ima veliki potencijal kojeg treba polahko i stručno razvijati. Vjerujemo da će rukovodstvo Udruženja ilmijje i dalje ostati jasno opredijeljeno za kvalitetnu promociju velikih vlastitih kapaciteta.

M.O.