Srebrenik: Održana promocija Monografije Islamske zajednice i filma “Imami šehidi”

Srebrenik: Održana promocija Monografije Islamske zajednice i filma “Imami šehidi”

Facebook
LinkedIn
Twitter

U ponedjeljak, 27.10.2014. godine, u kino sali Doma kulture u Srebreniku, održana je, u organizaciji Udruženja Ilmijje u BiH i Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik, promocija monografije “Islamska zajednica u BiH” i dokumentarnog filma “Imami šehidi”.

Na samom početku prisutnima se obratio glavni imam MIZ-e Srebrenik Refik ef. Hodžić, koji je poselamio prisutne na skupu te najavio današnji program, a potom pozvao zamjenika muftije tuzlanskog mr. Vahid ef. Fazlovića, dr. sci Sead ef. Seljubca da se obrati prisutnim gostima. Sead ef. je govorio o značaju islamske zajednice te o zajedničkim projektima koji se realiziraju u okviru islamske zajednice. Nakon dr. Seljubca riječ je uzeo predsjednik Udruženja Ilmijje Mensur ef. Pašalić, koji je u kratkim crtama prezentirao najznačajnije projekte koje je u posljednje vrijeme realiziralo Udruženje Ilmijje. “Naš cilj nije da glorifikujemo ulogu imama tokom agresije na BiH, ali želimo da naglasimo da su imami bili uz svoj narod, i da su, zajedno sa svojim narodom, proživljavali ratne strahote”, kazao je predsjednik Udruženja Ilmijje Mensur ef. Pašalić, podsjetivši na strašne trenutke kroz koje su prolazili imami tokom agresije na BiH. On je također naglasio da je dokumentarni film “Imami šehidi” jedan u nizu projekata Udruženja Ilmijje, i drugi film u serijalu dokumentaraca, čiji je cilj afirmacija uloge imama u odbrani BiH i njenom razvoju.

Nakon obraćanja predstavnika muftijstva i Ilmijje uslijedila je promocija monografije “Islamska zajednica u BiH”, a promotor je bio Vehid ef. Arnaut, poredsjednik skupštine Ilmijje BiH.

Nakon promocije knjige uslijedila je projekcija filma “Imami šehidi”, koji je propraćen pomno sa tekbirima.

Promociji monografije “Islamska zajednica u BiH” i dokumentarnog filma “Imami šehidi” prisustvovali su imami Medžlisa: Srebrenik, Gračanica, Gradačac, Brčko, Čelić, B. Šamac, Odžak i Modriča. Pored imama promociji dokumentarnog filma prisustvovali su i članovi porodica stradalih imama, zvaničnici Islamske zajednice i imami, kao i brojni građani Srebrenika.

Molimo Allaha da sve one koji su na bilo koji način doprinijeli da ovaj projekat ugleda svjetlo dana, nagradi i podari svaki hajr. Amin!

Damir ef. Babajić