Obilježena 103. godišnjica Udruženja ilmijje

Obilježena 103. godišnjica Udruženja ilmijje

Facebook
LinkedIn
Twitter

Sarajevo, 28. septembar 2015. (MINA) – Danas je u Gazi Husrev-begovoj medresi održan prigodan program povodom Dana Udruženja ilmijje čime je svečano obilježena 103. godišnjica rada ovog značajnog udruženja. Ovoj svečanosti prisutvovao je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković, savjetnik za vjerske poslove pri Turskoj ambasadi u BiH muftija Hasan Atli, veliki broj imama iz džemata širom Bosne i Hercegovine, članovi porodica imama šehida kao i druge zvanice i gosti.

Riječima dobrodošlice prisutnim gostima se obrati predsjednik Udruženja ilmijje Mensur ef. Pašalić koji je u kratkim crtama podsjetio na značajne momente u historijatu rada ovog Udruženja. Predsjednik Pašalić osvrnuo se i na aktuelne projekte koje realizira Udruženje ilmijje: „Proteklih pet godina pristupili smo projektima snimanja dokumentarnih filmova koji revaloriziraju ulogu imama u odbrani Bosne i Hercegovini u agresiji 1992-1995. godine. I ovoga puta se zahvaljujem onima koj su podržali ove projekte: Glas imama, film Imami šehidi i evo ako Bog da za nekih desetak dana bit će za vršen i treći dokumentarni film Imami logoraši“, kazao je između ostalog u svom obraćanju predsjednik Pašalić.

Prisutnima se obratio i Elvedin Subašić koji je prezentirao projekat „Uloga imam u odbrani BiH tokom agresije 1992-1995.“ koji će također biti realiziran u skorijoj budućnosti te uputio poziv da svi koji su u mogućnosti svojim dragocjenim informacijama pomognu ovaj veoma značajan projekat. „Na taj način će se prikupiti informacije o svim imamima i učenicima medresa. Za očekivati je da u realizaciji projekta nailazimo na poteškoće, ali se one mogu lako prevazići jednakim angažmanom sviju nas prilikom prikupljanja ovih dragocjenih informacija. Mnogo je onih koji su preselili na Ahiret, ili su pak odselili pak u zemlje van svoje domovine i naša dužnost prema njima je da ih se bar na ovaj način prisjetimo i odamo im počast“, kazao je između ostalog Subašić.

U okviru svečanog obilježavanja Dana Udruženja ilmijje prisutnima se obratio i reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović koji je uputio čestitke rukovodstvu i svim članovima Udruženja ilmijje na veoma uspješnom radu. „Ulema je bila najsnažniji temelj očuvanja naše tradicije na ovim prostorima, a posljednji događaji koji su se zbili na ovim prostorima i broj poginulih imama tokom agresije na našu domovinu o tome najbolje svjedoči. Oni su branili slobodu i svoje države i svog naroda kao i njegovu fizičku egzistenciju. To na sve koji danas živimo kako u domovini tako i van nje, obavezuje da uvijek to nosimo u našoj svijesti i da budemo svjesni da je izazov koji se nalazi pred bosanskom ulemom izazov više vrste u odnosu na neke druge krajeve islamskog svijeta“, kazao je između ostalog reisu-l-ulema Kavazović.

Na kraju vrijedi dodati da je u okviru današnjeg programa i predata hatma pred dušu poginulih imama koju su u organizaciji Okružnog odbora Udruženja ilmijje Zenica proučili imami iz Tešnja i Maglaja.

103 A